НАБУ обшукує НКРЕКП у справі про схему "Роттердам+".

 

Національне антикорупційне бюро України проводить обшуки в Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна" з покликом на прес-службу НАБУ.

 

"Ми підтверджуємо факт проведення обшуків", – повідомили в бюро, зазначивши, що йдеться про проведення слідчих дій у рамках кримінального провадження про змову в інтересах генкомпаній під час затвердження формули "Роттердам+".

 

Інформацію про обшук підтвердив і голова НКРЕКП Дмитро Вовк. "Коли прибув на місце, то хлопці в камуфляжі без знаків розрізнення сказали, що мені не можна заходити. Пред'явив посвідчення голови комісії – все одно не пустили на робоче місце, навіть до приміщення. Працівників комісії утримують, у частини немає зв'язку – напевно, забрали телефони. Адвокатів, ні мого, ні співробітників, також не впускають", – поскаржився чиновник.

 

Для проведення слідчих дій довелося проламати двері. "Вибили металопластикові двері, в чому не було ніякої потреби", – бідкався Дмитро Вовк.

 

НКРЕКП скасувала заплановане на четвер засідання.

 

У квітні 2016 року НКРЕКП затвердила "ринкову методику" розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Згідно з інформацією голови НКРЕКП Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля має формуватися на основі ціни (індекс API2), яка формується в результаті торгів на біржі в Роттердамі (Нідерланди), разом з вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок (так звана формула "Роттердам + транспорт").

 

Згідно з версією досудового слідства, голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби, діючи в інтересах генеруючих компаній, створили необґрунтовану формулу, яка збільшувала вартість вугілля.

 

Основним визискувачем схеми "Роттердам+" називають Ріната Ахметова.

 

17.08.2017