ЄУ і Велика Британія цілковито припинили імпорт російського вугілля.

Наразі немає проблем з диверсифікацією поставок цього енергоносія у світі.

 

 

У середу, 10 серпня, після чотиримісячного перехідного періоду набуло чинності ембарґо Європейської Унії на імпорт вугілля з Росії. Про це повідомила німецька газета Die Welt. Також з 10 серпня від російського вугілля відмовилася і Велика Британія.

 

Обмежувальний захід було запроваджено на початку квітня в рамках п'ятого пакета санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. Таким чином російські вуглярі остаточно втратили європейський ринок збуту.

 

За оцінками Європейської комісії, ембарґо торкнеться 25% всього російського експорту вугілля на суму понад вісім мільярдів євро на рік.

 

Як стверджують аналітики ринку, найбільше від цієї санкції постраждають шахтарі Кузбасу та інших вугільних реґіонів РФ. Чималу шкоду зазнає також такий великий російський роботодавець, як компанія «Российские железные дороги» (РЖД). Для РЖД перевезення вугілля є однією з ключових статей доходу. Причому Росії не вдасться повною мірою компенсувати втрати, які виникнуть тепер на європейському напрямку, за рахунок збільшення поставок азійським споживачам. Адже транспортні потужності у східному напрямку обмежені, а для збільшення пропускної спроможності залізниці в районі Байкалу та на Далекому Сході знадобляться роки та величезні інвестиції.

 

Тимчасом європейські імпортери вугілля не очікують якихось складнощів із переорієнтацією на інші країни-видобувачі вугілля. «Вугілля доступне на світовому ринку. Наразі достатньо пропозицій із Південної Африки, Австралії, США, Колумбії чи Індонезії», – запевнив генеральний директор Асоціації імпортерів вугілля (Verein der Kohlenimporteure – VdKi) Александр Бете (Alexander Bethe).

10.08.2022