Міф: більше вибору — це завше краще

Стандартна економічна теорія каже нам: якщо у вас є вибір, ваша утилітарність або має зрости, або лишитись незмінною. Не обманюйте себе. Іноді менший вибір –​ це краще.

 

 

Помилковість цього ми всі знаємо в нашому повсякденному житті, але коли ми перебуваємо на робочому місці, то профспілковий квиток економіста забороняє нам сумніватися в тому, що утилітарність (корисність) є неспадною при зростанні вибору.

 

Ми всі засвоїли цей принцип як одну з фундаментальних аксіом вибору на початку своєї економічної освіти. Якщо ваш вибір доповнено додатковими варіантами, то ваша утилітарність повинна або зрости, або залишатися незмінною. Вона не може спадати.

 

Але ж це брехня! Всі homo sapiens знають, що великий вибір може заплутати або навіть знищити нас. Щоб зважити всі альтернативи, потрібен час (рідкісний ресурс), це може бути джерелом занепокоєння і навіть може накладати експліцитні витрати на директивні органи. Ми, люди, схильні — може, навіть зачасто — робити помилки і вибирати неправильний варіант. Ми, безумовно, це знаємо — і це знання обтяжує. Коли два варіанти є дуже близькими на тій самій кривій байдужості,  може бути боляче (і часохлонно) вирішити, що ж ми преферуємо. Навіть якщо homo economicus запевняє нас, що вибір не має великого значення, ми йому не віримо.

 

У відомому маркетинговому експерименті в продуктовому магазині було продано більше варення, коли на рекламному стенді пропонували шість зразків на пробу, ніж коли було запропоновано 24. Є інші подібні приклади. Я регулярно опиняюся в таких ситуаціях. Чи ж не можу я мати просто лиш два або три варіанти?

 

Помилковість більшого вибору — це не просто кумедний курйоз.

 

На рівні чистої теорії вона підриває стандартну теорію корисності і, в результаті цього, більшу частину економіки добробуту. Якщо утилітарнісь може зменшуватися при більшому виборі, то це як мінімум захитає доктрину економіки добробуту, а можливо, й взагалі її перекине — і чесноти Невидимої Руки підуть з нею.

 

На рівні політики ця помилка підкреслює роль добрих за замовчуванням варіантів. Доброзичливий (що є важливим прикметником!) уряд, який обмежує ваш вибір, насправді може зробити вам краще — не в теорії, а на практиці.

 


Alan S. Blinder
More Choice Is Always Better

Economic Ideas You Should Forget [Економічні ідеї, що їх маєте забути] (березень 2017)
Зреферував О.Д.

 

17.08.2017