Колумбійські повстанці з FARC остаточно склали зброю.

Таким чином офіційно завершився конфлікт між владою і бойовиками ліворадикального повстанського угруповання «Революційні збройні сили Колумбії – Армія народу», який тривав понад півстоліття.   

 

 

Урочиста церемонія з нагоди закінчення збройного протистояння відбулася в місті Фонсека на північному сході Колумбії у вівторок, 15 серпня, – повідомило видання Zeit Online. Присутній на заході президент країни Хуан Мануель Сантос назвав цю дату «історичним днем ​​для країни».

 

Співробітники ООН, котрі виконували роль посередників у процесі роззброєння повстанців, отримали від них два останні контейнери зі зброєю та вибухівкою. За словами голови місії Організації Об’єднаних Націй в Колумбії Жана Арно, бойовики FARC здали понад вісім тисяч одиниць зброї і близько 1,3 мільйона набоїв.

 

Раніше сторони домовилися, що зброю переплавлять, після чого з металу виготовлять меморіали в пам'ять про громадянську війну в країні, які встановлять в Колумбії, штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, а також в Гавані, де майже чотири роки тривали перемовини між владою і повстанцями.

 

Внаслідок збройного конфлікту між ліворадикалами, правими воєнізованими формуваннями, наркомафією та регулярною армією з початку 1960-х років загинули близько 260 тисяч осіб, ще понад 6,5 млн людей були змушені залишити свої домівки. 2016 року Богота і FARC досягли принципової домовленості про закінчення півстолітньої громадянської війни в країні.

16.08.2017