79-річна львів'янка розповіла про масове поховання на Личакові в’язнів НКВД.

 

Львів’янка Галина Сагайдаківська розповіла про таємне масове захоронення закатованих НКВС, свідком якого мимохіть стала восени 1951 року, передає Радіо Свобода.

 

Тоді 13-річна дівчинка щоранку ходила до школи, скорочуючи шлях через цвинтар.

 

«Це був початок осені, було тепло. Я тоді була чи то в 7-му, чи у 8-му класі. Мені було 13 років, це був 1951 рік. Брама цвинтаря завжди була зачинена на ланцюг і висіла поржавіла велика колодка, ми, діти, бігали через відкриту фірточку. Дітваки вчились у 49-й школі. У той день я десь метрів 50 пробігла від брами по алеї, бачу: викопана величезна яма, на ширину алеї, глибока. Я побачила, що не зможу перейти, тому обійшла попри могили й почула шум двигуна машини і брязкіт ланцюга на брамі. Злякалась й інстинктивно присіла за могилою. Бачу, що брама відкрилась, в’їхала вантажна машина, вкрита тентом брезентовим, їде до ями, вискочили двоє чи троє людей і відкрили тент. Бачу: загорнуті в великі міхи тіла людей, побачила: стирчать з-під брезенту білі голі ноги і подекуди видно голови. Я зрозуміла, що це загорнуті тіла людей. Я одразу здогадалась, що – вбитих, бо тоді КДБ всі боялись. Я зігнулась і потім побігла, понеслась до основного виходу на вулицю Мечникова. Це десь була восьма година, вересень, похмурий тоді був ранок. Я почула гупання, як тіла кидали: гуп-гуп-гуп», – пригадує Галина Сагайдаківська.

 

Директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий припускає, що у вересні 1951 року на цвинтар могли привезти тіла вбитих з однієї зі львівських тюрем: тюрми на Лонцького, на Городоцькій, на Замарстинівській або з пересильної в’язниці №25. На вантажівці могло поміститися до 25 тіл, каже він.

 

«Перевозити останки людей, загиблих, могли тоді тільки працівники НКВС, тоді МДБ, а потім КДБ. Таким чином – це моя версія – спецслужби могли маскувати і таємно захоронювати повстанців, які загинули внаслідок проведення військово-чекістських операцій або внаслідок діяльності оперативних груп. Бо ці останки після ідентифікації в обласному управлінні треба було кудись подіти. Ця версія потребує детального дослідження, тобто слід дослідити місце, вказане жінкою», – каже історик.

 

Керівник меморіально-пошукового товариства «Доля», що займається дослідженнями таких фактів, Святослав Шеремета каже, що знайти архівні документи, де б були вказані місця масових захоронень, ще жодного разу науковцям товариства не вдалось. Адже архіви КДБ чи МВС неодноразово нищили, особливо на початку 1990-х. До того ж всі місця захоронень вбитих чи закатованих людей маскували.

 

Свідчення жінки про місце масового захоронення є підставою дослідити цю територію, говорить Святослав Шеремета.

 

«Безперечно, що маємо зібратись умовною робочою групою, почути всі думки і в межах цієї групи ухвалити рішення щодо свідчення жінки», – пообіцяв заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

16.08.2017