Сергеєв: Росія надала листу Януковича статус офіційного в ООН.

 

Колишній представник України в ООН Юрій Сергеєв заявив, що російська делеґація надала листу колишнього президента України Віктора Януковича до президента Росії Владіміра Путіна з проханнями застосувати армію на території України статус офіційного документа Ради безпеки ООН.

 

Про це Сергеєв сказав на засіданні Оболонського суду Києва, котрий розглядає кримінальне провадження за обвинуваченням Януковича у державній зраді, інформує УНІАН.

 

З його слів, лист Януковича отримав статус офіційного при тім, що звернення самопроголошеного голови підконтрольного Кремлю Криму Сєрґєя Аксьонова від 1 березня 2014 року "про надання сприяння у забезпеченні миру і спокою на території Автономної Республіки Крим" такої честі не удостоїлось. "Таким чином – хотів цього Віктор Федорович чи ні – він підіграв російській стороні", – зазначив Сергеєв.

 

Він підкреслив, що "представники РФ наполягали, що звернення Януковича є зверненням чинного президента України".

 

Сергеєв нагадав: спершу Росія намагалася використати для виправдання анексії Криму саме звернення Аксьонова. "1-го числа (березня) я був вимушений скликати чергове засідання Ради безпеки, тому що Рада Федерації Росії ухвалює рішення про направлення військових підрозділів на прохання президента Росії, який використав для цього звернення так званого «прем’єр-міністра Криму»", – заявив Сергеєв.

 

"З нашого боку було чітко сказано, що це агресія. Я сказав про агресію під час закритого засідання, але вперше публічно я сказав 1-го числа (березня), що це є агресія. Мене підтримала низка промовців, посол РФ озвучує послання Аксьонова, озвучує звернення Путіна до Ради безпеки [РФ] про введення військ, він говорить про те, що йому відомо, що цю позицію Аксьонова підтримує колишній президент Янукович. Ніяких документів не було представлено, і взагалі це було зроблено на слух, без презентації самого тексту звернення", – зауважив Сергеєв.

 

"Що буде відрізняти це засідання від наступного, 3-го числа (березня): РФ вибирає лінію, яка базувалась на тому, щоб якимось чином виправдати свою інтервенцію – без знаків розрізнення, потім інтервенція почалася очевидна, підганяючи її під окремі положення міжнародного права, скажімо – право на захист, гуманітарна інтервенція, і частково використовуючи статтю 51 статуту ООН про право будь-якої держави звернутися по допомогу", – повідомив екс-представник України при ООН.

 

Він зауважив, що спершу була певна мішанина, розгубленість з боку РФ щодо того, якої лінії притримуватися. "Вже із засідання 1 березня стало зрозуміло, що аргументи, які наводила російська сторона, що інтервенція здійснюється через нібито «державний переворот в Україні», що загрожує життю громадян Росії в Криму, російськомовному населенню і персоналу чорноморської бази, – це був аргумент, який мав створити певну мотивацію… Ця позиція була розкритикована, фактично всі, хто виступав, говорили про те, що все це надумані причини", – розповів Сергеєв.

 

"Вони знайшли аргумент Аксьонова і скористалися його зверненням про введення військ", – додав він.

 

"Однак було сказано про те, що Аксьонов – не та фігура, яка має права запрошувати. Запрошувати збройні сили за статтею 51 статуту ООН може винятково законна українська влада, а саме – парламент", – пояснив дипломат.

 

Також, зі слів Сергеєва, українська делегація 2 березня продовжила інформувати всіх членів-країн ООН про те, що відбувається в Криму.

 

"3 березня Росія сама несподівано скликає засідання Ради безпеки ООН… Нині вже покійний Чуркін знову говорить про «бендерівців», «націоналістів», «бандитів», які мають мету атакувати Крим, є загроза, все, що робить РФ – це нібито законно, щоб захистити своїх громадян, Чорноморський флот і таке інше. Далі він виймає лист і цитує його, говорячи про те, що йому доручено довести до членів Ради безпеки звернення президента Януковича, в якому чітко говориться про те, що він просить РФ ввести війська для забезпечення порядку, миру… На відміну від засідання 1 березня, де було звернення Аксьонова, звернення Януковича було не просто зачитано і показано, вранці цього ж дня (3 березня, – Z) делегація РФ надає йому офіційний статус – статус документа Ради безпеки. Така формула існує, він розповсюджується в Раді безпеки як офіційний документ", – сказав Сергеєв.

 

"Звернення Януковича до Путіна було останньою ланкою у плані Російської Федерації для виправдання перед світовою спільнотою своєї агресії проти України", – наголосив посол.

 

15.08.2017