Майк Еллеман: Я не стверджував, що саме Україна допомогла ядерній програмі КНДР.

 

Експерт Міжнародного інституту стратеґічних студій Майк Еллеман, котрий став ньюзмейкером видання The New York Times після підготовки рапорту про можливу причетність пострадянських конструкторів до вдосконалення ядерної програми КНДР, заявив про те, що він не звинувачує "Південмашу" у постачанні матеріалів і технологій Пхеньяну.

 

Про це Еллеман написав на своїй сторінці у Тwitter.

 

"Дозвольте мені сказати чітко про походження двигунів північнокорейських міжконтинентальних балістичних ракет: "Південмаш" є одним із кількох можливих джерел, а інші потенційні джерела є в Росії", – зазначив експерт.

 

Еллеман додав: "Я не вірю, що український уряд санкціонував або був поінформований, якщо двигуни і справді мають українське походження. Навпаки, Україна арештувала північнокорейців (ідеться про шпигунів, – Z) у 2012 році".

 

Видання The New York Times у публікації за 14 серпня пише, що Північна Корея завдячує своїми новими успіхами у розробці та запуску ракет українським технологіям. Таку оцінку уклали американські експерти у співпраці з представниками спецслужб.

 

У США стверджують, що Корея підсилилася вже в останні роки. "Аналіз може викрити загадку щодо того, яким чином Північна Корея раптово підсилилася після низки ракетних провалів, частина з котрих могла бути спричинена американськими диверсіями супроти окремих виробничих ланок і кібератак на системи запуску. Після тих провалів у минулі два роки Північна Корея змінила дизайни та постачальників, згідно з новою аналітикою Майкла Еллемана", – пише NYT.

 

Експерти зі США висновують, що такі потужні технології Пхеньян міг отримати лише у пострадянських країнах. І перша підозра впала на "Південмаш". "У часи холодної війни завод створив смертоносні ракети для радянського арсеналу, зокрема ґіґантську SS-18. Він (завод, – Z) залишався одним із ключових виробників ракет для Росії, навіть коли Україна здобула незалежність", – йдеться у публікації. 

 

The New York Times вважає, що після спалаху російської аґресії завод почав занепадати через зменшення замовлень із Росії, занурившись у "невиплачені рахунки і пригнічений дух". Словом, автори дослідження ведуть до думки, що умови для корумпування українських винахідників були ідеальні.

 

"Схоже, що ці двигуни прибули з України. Мабуть, незаконно. Велике питання, скільки і чи допомагають українці їм зараз. Я стривожений цим", – сказав експерт Міжнародного інституту стратегічних студій Майкл Еллеман. 

 

На доказ своїх підозр Еллеман навів той факт, що слідчі з ООН виявили: шість років тому Північна Корея намагалася викрасти ракетні таємниці щодо українських ракетних комплексів. Правоохоронці затримали двох громадян Північної Кореї під час спроби отримати інформацію про ракетні системи, рідинно-ракетні двигуни, системи подачі ракетного палива. Тепер, "завдяки хаосу постреволюційної України", Пхеньян нібито таки досягнув успіху в своїх пошуках.

 

Водночас, американські експерти визнають: нема жодного доказу, котрий би свідчив про те, що надання технологій корейцям відбувалося із санкції центрального уряду.

 

Понад те, автори доповіді не відкидають, що ракетний двигун RD-250 міг потрапити до Північної Кореї і через Росію – через завод "Енергомаш", котрий мав тісні виробничі зв'язки з українським комплексом. Такі двигуни могли зберігати і на складах РФ, зазначив Еллеман.

 

Натомість державне підприємство "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод" назвало провокацією публікацію у виданні The New York Times статті з припущенням про причетність "Південмашу" до продажу Північній Кореї ракетних двигунів і технологій, а також поставило під сумнів слова експерта зі США Майкла Еллемана, котрий став ньюзмейкером для  NYT.

 

"Припущення авторів публікації та процитованого ними «експерта» щодо можливого зв'язку України з прогресом КНДР у розвитку ракетних технологій не мають відношення до реальності. "Південмаш" ніколи раніше не мав і не має зараз ніякого зв'язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру. Ракет та ракетних комплексів військового призначення за часів незалежності України "Південмаш" не випускав і не випускає. Єдиний серійний двигун, що постачають в останні роки на експорт (РД-843 в Італію для європейської ракети-носія "Вега"), призначений для запуску та роботи в умовах відкритого космосу та за своїми характеристиками (у тому числі, за силою тяги) непридатний для використання в балістичних ракетах військового призначення", – підкреслили у "Південмаші".

 

15.08.2017