Скоєно два напади на базу ООН в Малі.

Внаслідок інцидентів загинуло щонайменше 19 осіб, ще семеро отримали поранення.

 

 

Спершу невідомі, озброєні автоматичною зброєю і гранатами, в понеділок, 14 серпня, в другій половині дня вчинили атаку на штаб-квартиру місії ООН в місті Тімбукту. Внаслідок перестрілки загинуло семеро осіб: п'ятеро малійських охоронців, жандарм і місцевий підрядник, котрий за контрактом працював в місії ООН. Окрім того, було поранено сімох вояків миротворчої місії. 

 

Про це повідомила представниця ООН в Малі Радія Акурі. За її словами, були вбиті також шестеро нападників.

 

В ході іншого нападу рано-вранці в місті Дуенца в центральній частині країни загинуло троє миротворців ООН і один солдат малійської армії.

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш засудив ці атаки й наголосив у своїй офіційній заяві, що напади на «блакитних шоломів», за міжнародним правом, вважають воєнним злочином – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Поки що ніхто не взяв на себе відповідальності за теракти, які відбулися в понеділок. Зазвичай на миротворчі місії ООН в Малі нападають ісламісти. Минулого року в країні було вбито понад 100 «блакитних шоломів», котрі виконують  миротворчу операцію в Малі, яка вважають найнебезпечнішою зі всіх 16-ти операцій ООН у світі.

 

Миротворці ООН разом з французькими силами перебувають в Малі, щоб допомогти країні впоратися з наслідками ісламського заколоту на півночі. Після путчу 2012 року контроль над північними регіонами країни встановили різні терористичні й екстремістські угруповання, в тому числі «Аль-Каїда». Миротворча місія ООН в складі 15 тисяч вояків намагається спільно з малійською армією стабілізувати ситуацію в країні.

15.08.2017