"Південмаш" назвав провокацією закиди про роботу на Північну Корею.

 

Державне підприємство "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод" назвало провокацією публікацію у виданні The New York Times статті з припущенням про причетність "Південмашу" до продажу Північній Кореї ракетних двигунів і технологій, а також поставило під сумнів слова експерта зі США Майкла Елемана, котрий став ньюзмейкером для  NYT.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційній сторінці "Південмашу". 

 

"Факти, викладені в публікації, не відповідають дійсності. Зокрема, "Південмаш" не тільки не є основним виробником ракет для РФ, а й взагалі не постачає до РФ ані ракет, ані їхніх деталей та складальних одиниць, у тому числі ракетних двигунів", – заявили на підприємстві.

 

"Припущення авторів публікації та процитованого ними «експерта» щодо можливого ​​зв'язку України з прогресом КНДР у розвитку ракетних технологій, не мають відношення до реальності. "Південмаш" ніколи раніше не мав і не має зараз ніякого зв'язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру. Ракетів та ракетних комплексів військового призначення за часів незалежності України "Південмаш" не випускав і не випускає. Єдиний серійний двигун, що постачають в останні роки на експорт (РД-843 в Італію для європейської ракети-носія "Вега"), призначений для запуску та роботи в умовах відкритого космосу та за своїми характеристиками (у тому числі, за силою тяги) непридатний для використання в балістичних ракетах військового призначення", – підкреслили у "Південмаші".

 

Завод наголошує: "Південмаш" як державне підприємство повністю дотримується вимог режиму контролю за ракетними технологіями, учасником якого є Україна з 1998 року (фактично – з 1995 року).

 

"Південмаш" висловлює щирий жаль з приводу публікації у The New York Times статті відверто провокаційного характеру, заснованої на некомпетентній "експертній" думці", – резюмують на підприємстві.

 

Видання The New York Times у публікації за 14 серпня пише, що Північна Корея завдячує своїми новими успіхами у розробці та запуску ракет українським технологіям. Таку оцінку уклали американські експерти у співпраці з представниками спецслужб.

 

У США стверджують, що Корея підсилилася вже в останні роки. "Аналіз може викрити загадку щодо того, яким чином Північна Корея раптово підсилилася після низки ракетних провалів, частина з котрих могла бути спричинана американськими диверсіями супроти окремих виробничих ланок і кібератак на системи запуску. Після тих провалів у минулі два роки Північна Корея змінила дизайни та постачальників, згідно з новою аналітикою Майкла Елемана", – пише NYT.

 

Експерти зі США висновують, що такі потужні технології Пхеньян міг отримати лише у пострадянських країнах. І перша підозра впала на "Південмаш". "У часи холодної війни завод створив смертоносні ракети для радянського арсеналу, зокрема ґіґантську SS-18. Він (завод, – Z) залишався одним із ключових виробників ракет для Росії, навіть коли Україна здобула незалежність", – йдеться у публікації. 

 

The New York Times вважає, що після спалаху російської аґресії завод почав занепадати через зменшення замовлень із Росії, занурившись у "невиплачені рахунки і пригнічений дух". Словом, автори дослідження ведуть до думки, що умови для корумпування українських винахідників були ідеальні.

 

"Схоже, що ці двигуни прибули з України. Мабуть, незаконно. Велике питання, скільки і чи допомагають українці їм зараз. Я стривожений цим", – сказав експерт Міжнародного інституту стратегічних студій Майкл Елеман. 

 

На доказ своїх підозр Елеман навів той факт, що слідчі з ООН виявили: шість років тому Північна Корея намагалася викрасти ракетні таємниці щодо українських ракетних комплексів. Правоохоронці затримали двох громадян Північної Кореї під час спроби отримати інформацію про ракетні системи, рідинно-ракетні двигуни, системи подачі ракетного палива. Тепер, "завдяки хаосу постреволюційної України", Пхеньян нібито таки досягнув успіху в своїх пошуках.

 

Водночас, американські експерти визнають: нема жодного доказу, котрий би свідчив про те, що надання технологій корейцям відбувалося із санкції центрального уряду.

 

Понад те, автори доповіді не відкидають, що ракетний двигун RD-250 міг потрапити до Північної Кореї і через Росію – через завод "Енергомаш", котрий мав тісні виробничі зв'язки з українським комплексом. Такі двигуни могли зберігати і на складах РФ, зазначив Елеман.

 

14.08.2017