Мер Шарлотсвілля поклав на Трампа відповідальність за заворушення в місті.

Мовиться про сутички між учасниками акцій праворадикалів та антифашистів, які тривають у Шарлотсвіллі від суботи, 12 серпня.

 

                                                              Майк Сайнер

 

«Як свідчить стара приказка, якщо ти танцюєш з дияволом, то змінюється не диявол, а ти», – заявив мер Шарлотсвілля Майк Сайнер (Mike Signer) і закликав президента США «подивитися на себе в дзеркало», натякаючи на загравання Дональда Трампа з націоналістами під час виборчої кампанії 2016 року. Це, на переконання Сайнера, котрий є членом Демократичної партії, сприяло зростанню радикальних настроїв в країні – повідомив телеканал CBS News.

 

Влада штату Вірджинія напередодні запровадила в місті Шарлотсвіллі режим надзвичайного стану після того, як сотні праворадикалів влаштували акцію протесту проти планів міста демонтувати пам'ятник головнокомандувачу війська конфедератів Роберту Едварду Лі. Протест підтримали, зокрема, расистське угруповання «Ку-клукс-клан» і правоекстремістських рух «Альтернативні праві» (Alt-right). Незабаром демонстрація переросла в запеклі сутички ультраправих і неонацистів з антифашистами. Загалом у ході подій в Шарлотсвіллі загинули три особи, десятки постраждали.

 

Дональд Трамп у своєму пості в Twitter’і засудив насилля «з боку багатьох сторін» протесту, не виділивши окремо ‎ультраправих.‎ Через це багато американських політиків розкритикували главу Білого дому за те, що той відмовився чітко засудити ультраправих. Тож згодом Білий дім оприлюднив спеціальну заяву, в якій йшлося, що Трамп, засуджуючи насильство, мав на увазі в тому числі і «білих націоналістів», а також інші радикальні угруповання.

14.08.2017