Розблокування OPAL наразі не вплинуло на завантаження ГТС.

 

Добовий транзит російського природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України 7 серпня становив майже 276 млн куб. м, що є максимальним показником із лютого цього року.

 

Згідно з оперативними даними ПАТ "Укртрансгаз", на котрі покликається аґенція "Інтерфакс-Україна", 5 і 6 серпня об'єми транзиту через ГТС України також перевищували 270 млн куб. м – 273,5 млн куб. м та 272,3 млн куб. м відповідно.

 

Загалом за підсумками 1–7 серпня транзит становив майже 1 млрд 859,5 млн куб. м, або 265,6 млн куб. м/добу.

 

Раніше газотранспортний оператор OPAL Gastransport GmbH & Co. KG повідомив, що 8 серпня східний відвід від "Північного потоку" – газопровід OPAL – вийшов на стовідсоткову продуктивність.

 

З минулої середи "Газпром" знову отримав доступ до раніше заблокованих потужностей газопроводу. Якщо 1 серпня труба використовувалася на 63%, то 2 серпня завантаження зросло до 80%, а у вівторок – судячи з останніх досягнутих показників – використовувалася вже з продуктивністю 102% (виходячи з проектної продуктивності в 36 млрд куб. м на рік).

 

Зі зростанням використання OPAL знизилося завантаження західного відводу від Nord Stream – NEL, яким 7 серпня прокачано 57 млн кубів, а 8 серпня – 41 млн кубів.

 

Загальне завантаження морської магістралі "Північний потік" 8 серпня залишається на рівні попередньої доби – 93% (виходячи з потужності 55 млрд куб. м на рік).

 

Через розбіжності в питаннях регулювання з моменту запуску "Північного потоку" 50% потужностей OPAL залишалися замороженими. Восени 2016 року Єврокомісія погодилася скоротити резерв до 10%, а решту потужностей виставити на відкритий аукціон. У цього рішення виникли противники в Польщі, які оскаржили угоду про врегулювання щодо потужностей OPAL. Україна опиралася розблокуванню газотягів, вважаючи це питанням не торгівлі, а політики. У липні 2017 р. суд ЄС скасував дію забезпечувальних заходів за цим позовом.

 

09.08.2017