Виявлено сліди вибуху на крилі літака Леха Качинського.

Про це повідомили польські експерти з підкомісії при Міністерстві оборони Польщі, яка розслідує обставини авіакатастрофи президентського Tу-154M під Смоленськом 2010 року.

 

 

За твердженням експертів, руйнування лівого крила повітряного судна не було ініційоване зіткненням з березою, як це стверджували раніше на основі досліджень російських фахівців. «Під час останнього пленарного засідання підкомісії під керівництвом доктора Казімєжа Новачика (Kazimierz Nowaczyk) 25 липня цього року було погоджено позицію щодо часу і причин руйнування лівого крила Ту-154М», – читаємо в опублікованому в середу, дев’ятого серпня, комунікаті речника підкомісії Марти Пальонек (Marta Palonek). У комунікаті, який цитує Polskie Radio, наголошується, що крило почало руйнуватися ще до контакту з деревом і що «численні пошкодження цього елемента носять сліди вибуху».

 

Підкомісію було створено в лютому 2016 року. 10 квітня цього року, у сьому річницю Смоленської катастрофи, підкомісія репрезентувала фільм, у якому висунуто гіпотезу, що причиною трагедії була серія вибухів термобаричних ладунків у фюзеляжі, салоні й на крилах літака. І що деструкція лівого крила розпочалася ще перед контактом із деревом. Про це свідчать невеликі уламки, виявлені за кількадесят метрів до зіткнення.

 

Водночас Генеральна прокуратура Польщі звинуватила російських диспетчерів в умисному провокуванні авіакатастрофи. У Кремлі, своєю чергою, відмовляються визнавати висновки польських прокурорів.

 

Як відомо, Смоленська катастрофа, в якій загинув польський президент Лех Качинський, сталася 10 квітня 2010 року. Літак Ту-154М ВПС Польщі, на борту якого перебувало 96 осіб з найвищого польського політикуму та військового командування, розбився під час заходу на посадку на летовищі Смоленськ-Північний в умовах сильного туману і обмеженої видимості. Всі пасажири і члени екіпажу загинули. Качинський прямував до Росії на траурні заходи до сімдесятих роковин розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

09.08.2017