У Фінляндії зникло 37 українських заробітчан.

 

40 збирачів ягід – 37 українців і троє естонців – зникли у Фінляндії неподалік містечка Тууповаара у провінції Північна Карелія, куди прибули збирати ягоди. Втім, рекрутери не забезпечили їх побутовими умовами і на кілька днів залишили без їжі.

 

Про це повідомляє сайт Yle.

 

 У такому будинку за інакших умов було б добре провести вакації. Але наші люди мали іншу мету – заробіток...

 

30 липня секретареві місцевого мисливського клубу Суло Сухонену зателефонували й повідомили, що група гастарбайтерів потребує замешкати в притулку. Згодом їх мали спровадити в містечко Ююка.

 

В останній момент бронювання скасували. Втім, гастарбайтерів таки привезли у мисливський будинок. Вони ночували на підлозі на матрасах, їх нагодували.

 

За кілька днів розпорядник звернувся до рятувальників з питанням, що йому робити зі збирачами. "Ми не могли залишити їх на голодну смерть", – сказав Сухонен.

 

4 серпня місцева парафія надала прибульцям їжу. А 6 серпня з продуктами допоміг власник місцевого магазину.  

 

7 серпня секретар мисливського клубу сконтактувався з іміґраційним відділенням поліції й попросив поради у чиновників. Коли 8 серпня він прибув із правоохоронцями до будиночку, там уже нікого не було. Ймовірно, збирачів ягід вивезли. Можливо, вони, власне, приступили до роботи. "На дорозі я побачив сліди мікроавтобуса і збагнув, що в будинку нікого не буде", – розповів Сухонен.

 

Місце перебування групи не відоме. Нема інформації, хто вивіз людей. Поліція, втім, не вбачає потреби шукати гастарбайтерів.

 

Газета Karjalainen пише: роботу для групи пропонував "іноземець – судячи зі всього, з російським іменем".

 

Заробітчани прибули до Північної Карелії (Pohjois-Karjala) передчасно – чорниці наразі не дозріли. Місцеві служби припускають, що рекрутер вивіз групу в іншу місцевість, де ягоди вже є. 

 

Пригодою українців зацікавилося українське посольство у Фінляндії. Амбасадор Андрій Олефіров поінформував, що українські дипломати тримають контакт із місцевою поліцією. 

 

"Не "зникли". З досвіду: знайшли іншу роботу", – прокоментував Олефіров у Facebook-групі Товариства українців у Фінляндії.

 

Спілкуючись із учасниками групи, пан Андрій зазначив, що підстав для пошуку групи органами правопорядку справді нема. "Нічого дивного: чому їх мають шукати? Дорослі люди, нічого не порушували. Слідів насильства немає. Посольство має обов'язок дізнатися правду про українців, відтак працюємо", – зазначив Олефіров.

 

 

 

09.08.2017