ООН звинуватила владу Венесуели в насильстві над демонстрантами.

Учасників протестів у цій латиноамериканській країні незаконно відправляють під військовий трибунал і катують у місцях позбавлення волі, заявили в Організації Об’єднаних Націй.

 

 

За даними спеціальної моніторингової групи ООН, в ході розпочатих в квітні протестів у Венесуелі вже загинуло як мінімум 124 людини. При цьому в 46-ти випадках винні поліціянти, в 27-ти – збройні проурядові угруповання, ще вісім загиблих – це самі силовики. Відзначають випадки катування затриманих демонстрантів газом і електрошокерами. Зафіксовано також факти насильства над представниками ЗМІ.

 

«Тисячі людей були незаконно затримані, багатьох із них катували, а кілька сотень осіб постали перед військовим трибуналом замість громадянського суду», – заявив у вівторок, восьмого серпня, верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

 

Він закликав керівництво Венесуели припинити зловживання силою і відмовитися від тиску на парламент – повідомило видання Spiegel Online. Раніше Європейська Унія, Сполучені Штати й ООН також зажадали від офіційного Каракаса звільнити взятих під варту лідерів опозиції Леопольда Лопеса і Антоніо Ледесму.

 

Громадяни Венесуели протестують проти авторитарної політики президента Ніколаса Мадуро. Протестувальники звинувачують його у встановленні диктатури і доведенні країни до глибокої економічної кризи. Сам глава держави називає демонстрантів «терористами», а кризу – «інспірованою США змовою».

08.08.2017