У Латвії готуються до провокацій під час навчань «Запад-2017».

 

У НАТО ж порівнюють російсько-білоруські маневри з «троянським конем».

  

 

Про те, що в ході навчань можливі провокації, публічно висловилися і командувач Латвійських збройних сил Леонід Калниньш, і міністр оборони Раймонд Берґманіс. «Хоча Міністерство 2 серпня отримало запрошення скерувати на навчання двох спостерігачів з Латвії, це ще не означає, що буде забезпечено відкритість і прозорість навчань», – цитує латвійська газету Diena слова Раймонда Берґманіса.

 

У Міністерстві закордонних справ Латвії заявили, що хоча сценарій навчань передбачає територіальну оборону Росії і Білорусі, з урахуванням сценаріїв військових навчань «Запад–2009» і «Запад–2013», головна проблема на сьогодні – відсутність прозорості.

 

«Національні збройні сили Латвії готові до можливих провокацій під час російсько-білоруських військових навчань “Запад”», – запевнив Леонід Калниньш.

 

Раніше американський генерал-лейтенант Бен Ходжес, який командує силами США в Європі, заявив в інтерв'ю агентству Reuters, що представники НАТО мають намір пильно стежити за російсько-білоруськими навчаннями «Запад–2017». «Існує побоювання, що йдеться про "троянського коня". У Росії кажуть, що це просто навчання, а потім всі сили будуть перекинуті в іншому напрямку», – застеріг він. Американський генерал зазначив, що такі ж побоювання відчувають країни Східної Європи, які входять до НАТО, і Україна. На їхню думку, Росія може залишити у Білорусі озброєння для інших операцій.

 

Навчання «Запад–2017» пройдуть з 14-го до 20 вересня. Під час навчань Білорусі й Росії США подвоїть число винищувачів місії повітряної поліції НАТО в країнах Балтії, про це повідомила президентка Литви Даля Ґрібаускайте .

 

 

07.08.2017