Насалик із Коболєвим обмінялися шпильками через "Укртрансгаз".

 

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв звинуватив міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика в тому, що його заяви завдають збитку репутації "Нафтогазу" та провокують ціновий стрес на паливному ринку.

 

Про це Коболєв написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяви Насалика про провальну політику щодо компанії "Укртрансгаз".

 

"Минулого року гучні заяви міністра щодо нестачі газу в українських ПСГ стали однією з головних причин спекулятивного росту цін на газ в ЄС, що коштувало Україні декілька десятків мільйонів доларів, на які зросла ціна імпортованого газу. Тепер – заяви щодо нездатності української ГТС "прокачувати газ"... Є такі друзі, з якими і вороги не потрібні", – написав Коболєв.

 

В інтерв'ю телеканалу "UA: Перший" у неділю Ігор Насалик сказав: "Я підтримую "Укртрансгаз" в їх баченні, я вважаю недолугою політику НАК "Нафтогазу" щодо транспортної системи. Вони її для себе, скажімо, вже закреслили і не розглядають в 2019 році. З такою позицією НАК "Нафтогазу України" ми можемо дійти до того, що "Укртрансгаз" може бути технічно не готовий до прокачування газу".

 

Міністр зазначив, що після рішення США про посилення санкцій щодо Російської Федерації, зокрема й тих, які фактично блокують будівництво Nord Stream-2, посилюється акцент на українську газотранспортну систему. "Якщо вона буде не готова – це для нас буде катастрофа. Тому мені здається, що менеджменту НАК "Нафтогаз України", в структурі якого, в управлінні якого перебуває "Укртрансгаз", і який затягує питання анбандлінга – розподілу, якого вимагає третій, четвертий енергетичний пакет – це їх відповідальність. Вони повинні абсолютно по-іншому підійти", – сказав Насалик.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" нагадує: активна стадія протистояння між керівництвом "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" почалася у вересні 2016 року, коли Міністерство економічного розвитку і торгівлі перебрало на себе функції з управління УТГ в частині зміни правління і наглядової ради компанії, а також затвердження його фінплану і інвестпрограми, тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу України".

 

Зі слів екс-президента "Укртрансгазу" Ігоря Прокопіва, ініціатива щодо перепідпорядкування належала йому, позаяк у керівництва НАК і УТГ було різне бачення майбутнього оператора в частині бізнесів з управління магістральними газопроводами, ПСГ і сервісними службами, а також обсягів закупівель обладнання для виробничих потреб.

 

Пізніше МЕРТ скасувало своє рішення, а управління холдингом перебрав сам Кабмін.

 

У середині лютого 2017 року правління НАК "Нафтогазу України" відсторонило президента "Укртрансгазу" Ігоря Прокопіва від обов'язків, а в середині березня проголосувало за його відставку. Зі слів Андрія Коболєва, рішення про звільнення Прокопіва пов'язане з виявленими порушеннями при проведенні компанією тендерів.

 

У квітні Насалик узяв собі Прокопіва заступником у міністерство.

 

07.08.2017