Ващиковський: У нас нема інформації про зростання націоналізму в Україні – зокрема антипольського.

 

Міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський не сприймає російсько-український конфлікт як "кризу в Україні".

 

Про це Ващиковський сказав у інтерв'ю російському виданню "Коммєрсант", заперечуючи на сентенції із запитання журналіста.

 

"Нема такого поняття, як "криза в Україні". Є російсько-український конфлікт, спричинений Росією. І ми будемо прагнути внести свою лепту у його вирішення. Та, звісно, ми не плануємо щось робити самі по собі: все залежить від готовності Росії й України втілити мінські домовленості, а також від учасників "нормандського формату", – сказав Ващиковський.

 

Окрім того, міністр не погодився із використання журналістом терміну "ополчєнєц".

 

"Я мушу ще зачепити термін, котрий ви використовуєте – "ополчення". Ще раз хочу наголосити, що це сепаратисти, бо як інакше назвати людей, котрі виступають проти леґітимної влади?" – сказав Ващиковський.

 

"Коммєрсант" спробував налаштувати Ващиковського на антиукраїнські висловлювання, спровокувавши його питанням про те, що "прибічники ополченців на Донбасі" виступають проти української влади, бо на заході України коїться чортзна-що, "посилення націоналістичних тенденцій" – "ви хочете, щоб вони поширилися на російське населення Донбасу?"

 

"Я не погоджуся. Один із моїх заступників декілька днів тому був у Львові. У нас нема інформації про зростання націоналізму в Україні. Звісно, конфлікт підігрівають антиросійські настрої на всій території України. Та зростання націоналізму, зокрема й антипольського, ми не бачимо", – зазначив Ващиковський.

 

Відповідаючи на питання про "героїзацію УПА", міністр сказав: "То інше питання. Україна самотужки намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоби закласти основу для патріотизму. Хтось назве це націоналізмом. Це нормальна тенденція", – зазначив Ващиковський.

 

Поза тим, міністр ствердив, що "проблеми існують", і закликав не будувати історичну ідентичність на особистості Шухевича, бо "від того можуть постраждати європейські прагнення України".

 

"Для поляків, хоч вони в курсі цієї проблеми, вона не є ключовою. Ми пам'ятаємо. Ми не забудемо про "Волинську різню", ми знаємо, що йде прославляння УПА. Та це не означає, що ми забудемо, наскільки незалежна і суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи. Ми, як і раніше, готові співпрацювати з Україною і підтримувати її", – підсумував Вітольд Ващиковський.

 

07.08.2017