Дональд Туск заявив про переслідування у себе на батьківщині.

У четвер, 3 серпня, у Варшавській прокуратурі президент Ради ЄУ вісім годин давав свідчення у справі про катастрофу літака президента країни Леха Качинського під Смоленськом навесні 2010 року.

 

 

Звинувачення наполягає на тому, що Туск, під час перебування на посаді прем'єр-міністра Польщі, й інші відповідальні особи не розпорядилися про проведення негайної ідентифікації та розтину доставлених до Польщі решток тіл загиблих в смоленській авіакатастрофі. Лідер правлячої в Польщі націонал-консервативної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський в інтерв'ю першому каналу польського телебачення заявив, що Туск вчинив так свідомо, оскільки не бажав псувати відносин з Росією, щоб згодом зайняти важливу позицію в Європейській Унії. Лідер ПіС також назвав таку поведінку Туска «змовою» і  заявив про його «моральну відповідальність».

 

Президент Ради ЄУ, своєю чергою, назвав справу проти себе «політичною і сфабрикованою». Він заявив, що у себе на батьківщині став жертвою пропагандистської кампанії з боку Качинського. Виступаючи перед своїми прихильниками у Варшаві, Туск запевнив, що Качинському не вдасться його залякати. «Ця трагедія не повинна служити інструментом для досягнення політичних цілей, а правосуддя не можна застосовувати як зброю проти опозиції і суперників», – процитувало слова президента Ради ЄУ Polskie Radio.

 

Туск уже багато років залишається головним політичним опонентом Качинського. Протистояння загострилося після того, як президента Ради ЄУ в березні 2017 року було переобрано на другу каденцію всупереч протестам Варшави.

 

В середині березня міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич звернувся в Генпрокуратуру країни з проханням перевірити дії Туска після катастрофи літака президента країни Леха Качинського під Смоленськом. Мацеревич звинуватив Туска в зраді національних інтересів.

04.08.2017