"Нафтогаз" відкинув "транзитну" захцянку "Газпрому".

 

НАК "Нафтогаз України" не має наміру відкликати свої позови проти російського "Газпрому" і, відтак, відкидає вимогу МЗС РФ щодо повернення до "конкурентних" (на московський погляд) умов транзиту газу українською територією.

 

Про це повідомив директор з розвитку бізнесу НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook. 

 

"Наш позов до Стокгольмського арбітражу щодо контракту на купівлю-продаж газу був визнаний обґрунтованим, і наші вимоги були задоволені. Хоча нам теж розповідали, що у нас немає шансів і ми програємо. Ніхто знімати претензії і скасовувати абсолютно обґрунтовані позови щодо "Газпрому" не буде. Наш позов щодо транзиту не менш обґрунтований", – наголосив Вітренко.

 

З його слів, "Нафтогаз" розраховує на перемогу і стосовно другого позову.

 

Раніше у російському МЗС заявили, що "збереження транзиту газу через Україну було б можливим тільки у разі надання Києвом конкурентоспроможних тарифів на транзит і нівелювання відомих транзитних ризиків, включаючи зняття всіх претензій і скасування абсурдних позовів щодо Газпрому", повідомляє "Укрінформ".

 

Юрій Вітренко ж каже: перегляд транзитного тарифу згідно з європейськими умовами тарифоутворення дасть Україні змогу вимагати значно більшої плати за транзит для покриття зростаючих витрат України через потребу прискорено амортизувати нашу газотранспортну систему.

 

03.08.2017