Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою набула чинності.

 

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою набула чинності з 1 серпня.

 

"Сьогодні опівночі стартувала вільна торгівля між Україною і Канадою. Заслужили повагу – час використовувати нові можливості! Вітаю всіх нас", – написав посол України в Канаді Андрій Шевченко на своїй сторінці у Тwitter.

 

Шевченко підкреслив, що угода передбачає скасування тарифів, доступ до державних закупівель, захист е-комерції, високі стандарти екології та захисту праці. А український бізнес, який першим відчує переваги вільної торгівлі з Канадою, – це IT, одяг, взуття, меблі, солодощі.

 

"Більшість перешкод для торгівлі з Канадою знято. Якщо ви займаєтеся бізнесом і шукаєте нові ринки за кордоном, ця новина для вас. З Богом!" – додав амбасадор.

 

Президент України Петро Порошенко у своїй заяві зазначає: "Цей документ відкриває вікно колосальних можливостей для українського бізнесу – у торгівлі, в державних закупівлях, в електронній комерції".

 

Водночас голова держави додає, що "це набагато важливіше, ніж просто торгівельна угода". "Це красномовний і символічний жест підтримки, це чудовий прояв особливого партнерства, яке міцніє між нашими державами – далекими географічно, але такими близькими по духу, цінностях та прагненнях", – прокоментував Порошенко.

 

Аґенція "Укрінформ" зазначає, що угода з 1 серпня скасовує 98% тарифів на українські товари, які продаватимуть до Канади. Для канадських товарів одразу скасовано 72% тарифів, а упродовж 7 років безмитний експорт зросте до 98%. Угода також взаємно відкриває ринки державних закупівель. Окремі розділи документа захищають електронну комерцію та інтелектуальну власність.

 

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України прогнозують, що в короткостроковій перспективі зиск від угоди про ЗВТ з Канадою отримають українські виробники соняшникової олії, кондитерської продукції, алкогольних напоїв та пива, соків, одягу, кераміки, українські металургійні та хімічні комбінати. Разом з тим, урядовці порахували, що скасування українського мита на канадські товари спричинить втрати для держбюджету на 1,2 мільйона доларів у перший рік дії угоди, проте очікують, що згодом це компенсується за рахунок збільшення іноземних інвестицій.

 

Згідно з прогнозами уряду, завдяки лібералізації торгівлі з Канадою Україна може отримати 3,5% приросту експорту. В українському уряді сподіваються, що завдяки цій зоні вільної торгівлі в Україні щорічно створюватимуть до 600 нових робочих місць.

 

Угоду підписали 11 липня минулого року під час візиту Джастіна Трюдо до Києва.

 

01.08.2017