МЗС закликало українців не купуватися на заманювання Росії до громадянства.

 

Міністерство закордонних справ України вважає схвалення російським керівництвом закону, яким спрощено порядок набуття громадянства РФ громадянами України, свідченням "повної зневаги держави-агресора до міжнародного права і суверенітету інших держав".

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційній сторінці МЗС.

 

"Російська влада взяла на себе повноваження визначати порядок виходу з громадянства іноземної держави, що є виключною прерогативою національного законодавства держави відповідного громадянства", – обурюються у зовнішньополітичному відомстві.

 

МЗС наголошує, що "відмова від громадянства України у формі направлення нотаріально засвідченої заяви про відмову від українського громадянства в повноважний орган країни громадянства є нікчемною за своєю суттю та змістом": "Згідно з чинним законодавством України, єдиним документом, який засвідчує факт припинення громадянства України як шляхом виходу з нього, так і його втрати, є відповідний указ Президента України".

 

"Розцінюємо такий крок держави-агресора як продовження правової дискримінації та утисків прав громадян України, які в силу різних обставин живуть або працюють на території Росії, а також на окупованій нею території України", – наголошує МЗС.

 

Дипломатичне відомство закликало громадян України "не піддаватися на подібні провокації" та вкотре застерегло від здійснення поїздок до Російської Федерації.

 

Нещодавно у Росії ініціювали зміни механізму входження під російське підданство громадянам України завдяки процедурі "публічного зречення". Дотепер законодавство РФ вимагало надання довідки з України про вихід із громадянства.

 

01.08.2017