США висловили Росії протест у зв'язку з санкціями проти американських дипломатів.

Напередодні російське Міністерство закордонних справ заборонило працівникам амбасади Сполучених Штатів з першого серпня користуватися деякими об’єктами в Москві, а також зажадало скорочення штату персоналу американських дипломатичних і консульських установ у Росії.

 

 

 «Ми висловили наше глибоке розчарування і протест», – повідомила представниця Державного департаменту США Гізер Науерт (Heather Neuert). За її словами, протест був заявлений під час телефонних перемовин у п'ятницю, 28 липня, між держсекретарем США Рексом Тіллерсоном і головою МЗС РФ Сергієм Лавровим, а також під час зустрічі посла США в Росії Джона Теффта та заступника голови російського зовнішньополітичного відомства Сергія Рябкова.

 

Раніше, 28 липня, МЗС РФ зажадало від Сполучених Штатів до першого вересня скоротити число дипломатичних і технічних співробітників амбасади США в Москві й у генконсульствах в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці до 455 осіб. Окрім того, вже з 1 серпня амбасаді США в Москві заборонено користуватися дачею в Срібному борі й складськими приміщеннями на Дорожній вулиці в Москві. Держдеп США не уточнив, скільки саме дипломатів повинні будуть покинути Росію, але, як повідомляє видання USA TODAY, йдеться про кілька сотень осіб.

 

Рішення Москви про санкції проти американських дипломатів було оприлюднено відразу після того, як Сенат США переважною більшістю голосів проголосував за оновлений пакет штрафних заходів щодо Росії, Ірану і Північної Кореї.

 

Президент США Дональд Трамп має намір незабаром підписати цей законопроект. Про це заявила у Вашингтоні прес-секретар Білого дому Сара Сандерс (Sarah Sanders). «Президент Трамп вивчав початкові версії проекту закону і вів перемовини про поправки. Тепер він переглянув остаточну версію щодо внесення обумовлених ним змін, схвалив її і планує підписати закон», – процитувало її слова видання The Washington Post.

29.07.2017