Росія запровадила санкції проти американських дипломатів.

Російське Міністерство закордонних справ заборонило працівникам амбасади Сполучених Штатів у Москві з першого серпня користуватися дачею в Срібному борі й складом в Москві.

 

                                                          Джон Теффт

 

Окрім того, російське зовнішньополітичне відомство вимагає від Державного департаменту США скоротити кількість персоналу в американських дипломатичних і консульських установах в Росії. Зокрема, МЗС РФ домагається, щоб до першого вересня цього року було скорочено число дипломатичних і технічних співробітників посольства США в Москві і в генконсульствах у Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці до 455 осіб. Саме стільки росіян працює в представництвах РФ у США. Про це повідомило видання USA TODAY з покликом на відповідну заяву, опубліковану на сайті МЗС РФ.

 

«Сполучені Штати під абсолютно надуманим приводом втручання Росії в їхні внутрішні справи наполегливо проводять одну за одною грубі антиросійські акції. Все це йде врозріз з принципами міжнародного права, суперечить положенням Статуту ООН, нормам СОТ, елементарним стандартам цивілізованого міжнародного спілкування.

 

У США ухвалюють рішення про незаконні санкції щодо Російської Федерації, вилучається російська дипломатична власність, оформлена в юридично зобов'язуючих двосторонніх документах, висилаються з країни російські дипломати. Це явно порушує Віденську конвенцію про дипломатичні зносини та загальновизнану дипломатичну практику.

 

Ухвалення нового закону про санкції з усією очевидністю засвідчило, що відносини з Росією стали заручником внутрішньополітичної боротьби в самих США. Окрім того, новий закон має на меті, використовуючи політичні інструменти, створити недобросовісні конкурентні переваги для США в глобальній економіці. Такий шантаж, націлений на обмеження взаємодії зарубіжних партнерів з Росією, становить загрозу для багатьох країн і міжнародного бізнесу.

 

Незважаючи на постійні випади Вашінґтона, ми вели і ведемо себе відповідально і стримано, до сих пір не відповідали на явні провокації. Однак останні події свідчать про те, що у відомих колах Сполучених Штатів закріпилися русофобія і курс на відкриту конфронтацію з нашою країною», – йдеться в заяві російського МЗС. 

 

Експерти ще раніше висловлювали припущення, що Москва може піти на такий крок, якщо США затвердять нові санкції проти Росії. Фактично ж російська сторона запровадила власні обмежувальні заходи, не чекаючи затвердження американських санкцій. Нагадаємо, що закон про новий пакет санкцій схвалив Конгрес США, але ще не підписав президент.

 

Коментуючи цей факт, у Кремлі заявили, що в даному разі Росія приділяла більше уваги тій формі, в якій проект санкцій вийшов зі Сенату США. «Технологічно ця форма виглядає майже остаточною», – заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

 

Амбасадор США в Росії Джон Теффт був викликаний в п'ятницю, 28 липня, до російського МЗС, де йому вручили ноти про заходи щодо американських дипломатичних представництв. Він висловив «глибоке розчарування і категоричне заперечення» в зв'язку з рішенням Москви. «Ми передали дане повідомлення до Вашінґтона для розгляду», – повідомив Теффт.

28.07.2017