Синод УПЦ МП виступив проти біометричних паспортів.

 

Синод Української православної церкви Московського патріархату закликав керівництво держави переглянути безальтернативність біометричних паспортів.

 

Про це йдеться у зверненні на адресу Президента, прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради, опублікованому на сайті УПЦ.

 

"Питання щодо впровадження в Україні біометричних документів впродовж останніх кількох років викликає занепокоєння у багатьох вірян Української православної церкви. На адресу священного синоду та предстоятеля Української православної церкви надходять численні звернення громадян України, в яких вони висловлюють свою глибоку стурбованість з цього приводу. За останні півроку кількість подібних звернень значно збільшилась... У своїх численних зверненнях віряни Української православної церкви висловлюють небажання отримувати паспорт у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, за своїми релігійними переконаннями", – констатує Московський патріархат.

 

"Церква не може бути байдужою до волевиявлення своїх віруючих і вважає неприпустимими будь-які форми примусу громадян до використання електронних ідентифікаторів, автоматизованих засобів збору, обробки та обліку персональних даних, оскільки це призводить до порушення основних прав людини. Окрім цього, відсутні будь-які гарантії, що електронна система контролю над людиною не буде використовуватися для впливу на людину з метою її духовного, політичного чи економічного маніпулювання. А тому вважаємо, що такого роду технології та засоби, які використовуються при виготовленні паспорта громадянина України, не повинні бути безальтернативними, а передбачати можливість використання традиційних методів ідентифікації особистості, тим більше, що така практика існує в багатьох країнах", – йдеться у зверненні, підписаному митрополитом Онуфрієм.

 

УПЦ МП відтак закликала "відновити можливість отримання паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, та забезпечити альтернативу при прийнятті будь-яких ідентифікаторів, що передбачають можливість вибору традиційних методів посвідчення особи".

 

28.07.2017