Сенат США схвалив закон про антиросійські санкції.

Результати голосування за скоригований законопроект у верхній палаті конгресу США були такими ж, як і за первинний документ: 98 сенаторів – «за», «проти» – лише двоє.

 

 

Нагадаємо, що 25 липня оновлений пакет обмежувальних штрафних заходів щодо Росії, Ірану і Північної Кореї був схвалений абсолютною більшістю в Палаті представників: «за» – 419 конгресменів, «проти» – троє. Тепер документ спрямовано на підпис президентові США Дональдові Трампу – повідомило видання The Washington Post.

 

У глави Білого дому є 10 робочих днів на те, щоб вирішити, підпише він законопроект про санкції чи накладе на нього вето. Якщо за цей час президент не ухвалить жодного рішення, то новий закон автоматично набуде чинності.

 

Як заявив у четвер в інтерв'ю CNN директор департаменту комунікацій Білого дому Ентоні Скарамуччі, Дональд Трамп може підписати санкції «саме такими, якими вони є, а може накласти на них вето і провести перемовини з метою ще більше посилити обмежувальні заходи проти Росії». Але, з огляду на результати голосування в обох палатах, Конгрес може легко подолати президентське вето, оскільки за це повинні будуть проголосувати лише дві третини конгресменів.

 

У великому документі приблизно половина зі 184-х сторінок присвячена Росії. У ньому перераховано все те, в чому американські політики звинувачують Москву – агресивні дії проти України, замах на кібербезпеку США та інших країн і спроби вплинути на результат виборів американського президента 2016 року, підтримка Башара Асада в Сирії, корупція, порушення прав людини тощо. Згадано в документі також всі укази про санкції, які Білий дім уже застосовував проти Росії.

 

Документ передбачає, зокрема, скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, що потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 30 днів. Згідно з законопроектом, Вашингтон, як і раніше, виступатиме проти газогону Nord Stream 2, оскільки він «зле впливає на енергетичну безпеку Європейської Унії, розвиток газового ринку в Центральній і Східній Європі та на реформи України в сфері енергетики». Цей пункт викликає спротив у багатьох енергетичних компаній Європи, котрі долучилися до участі в мегапроекті російського «Газпрому».

 

Головне в новому законі – те, що він позбавляє президента можливості скасовувати санкції проти Росії без дозволу конгресу США.

28.07.2017