Суд призупинив своє рішення щодо "боргу Януковича" до завершення апеляції.

 

Високий суд Лондона зупинив виконання судового рішення щодо єврооблігацій на суму 3 млрд доларів США, випущених Україною у грудні 2013 року, до завершення розгляду апеляційної скарги України.

 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України. 

 

"Суддя Блер [Blair] розглянув ряд невирішених питань за наслідками рішення, постановленого судом 29 березня 2017 року у порядку спрощеного провадження. Зокрема, суд розглянув заяву України про подальше зупинення виконання судового рішення до завершення розгляду апеляційної скарги України у англійському Апеляційному суді, що відбудеться не раніше 2018 року", – повідомили у Мінфіні.

 

"Важливим також є те, що на цьому засіданні англійський суд підтвердив, всупереч спробам Росії встановити обтяжливі умови для здійснення прав України на апеляцію, що Україні було надано безумовний дозвіл на оскарження рішення до Апеляційного суду. Дійсно, у своєму останньому рішенні суддя Блер визнав, що це є саме тим випадком, коли виконано порогові умови для надання дозволу на апеляцію, а саме – апеляція має реальні шанси на успіх", – прокоментували у міністерстві. 

 

26 травня Високий суд Лондона відклав винесення вердикту за заявою України, яка просить продовжити призупинення виконання судового рішення від 29 березня у спорі з РФ щодо єврооблігацій на $3 млрд до завершення розгляду апеляційної скарги.

 

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року ($3 млрд – сам випуск та $75 млн – останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних із комерційними кредиторами умовах, Росія відмовилася обговорювати цей варіант, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг малисьмо погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування заборгованості й до 1 січня 2016 року не здійснила платіж.

 

17 лютого 2016 року міністерство фінансів РФ подало до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями.

 

Україна вибудовувала свій захист, вказуючи на політичний тиск РФ із метою не допустити підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС і на порушення внутрішніх українських процедур під час випуску єврооблігацій. Ще одна група заперечень базувалася на концепції контрзаходів із міжнародного публічного права. Аргумент України полягав у тому, що доки Росія не виконує своїх міжнародно-правових зобов'язань щодо України, Україна має право вживати пропорційні контрзаходи у вигляді, зокрема, припинення виконання своїх зобов'язань щодо позики.

 

Крім офіційно представлених чотирьох заперечень, Україна також повідомила про наявність поважних причин, щоб розглядати справу в звичайному порядку, оскільки позов є способом тиску на країну, що передбачає військову окупацію, пошкодження майна, незаконну експлуатацію активів і значні людські втрати. Україна зазначила, що ці питання мають бути розглянуті дуже детально і в публічній площині.

 

Однак Високий суд Лондона 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд позову про євробонди на $3 млрд, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись із наявністю в неї зобов'язань щодо єврооблігацій. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов.

 

26.07.2017