Суд постановив не стягувати із дочірньої компанії "Газпрому" 80 млн штрафу.

 

Київський апеляційний господарський суд скасував рішення суду нижчої інстанції про стягнення 79,877 млн грн дивідендів ПрАТ "Газтранзит" (зареєстроване в Києві, частково належить російському "Газпрому") в рамках примусового стягнення з ПАТ "Газпром" штрафу Антимонопольного комітету України.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна" з покликом на рішення суду.

 

"З огляду на те, що термін виплати дивідендів на момент винесення оскаржуваної постанови не настав, колегія суддів дійшла висновку, що задоволення заяви про звернення стягнення на дивіденди від чистого прибутку ПрАТ "Газтранзит" порушує права акціонерів "Газтранзиту", оскільки ці кошти на момент стягнення належать "Газтранзиту", але не ПАТ "Газпром", – зазначено у висновках апеляційного суду.

 

Нагадаємо, у січні 2016 року АМКУ оштрафував ПАТ "Газпром" на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Це рішення підтвердили українські суди вищих інстанцій. 

 

"Газпрому" і "Нафтогазу" належить по 40,2174% акцій "Газтранзиту", ще 19,5652% акцій – турецькій компанії Turusgas.

 

"Газтранзит" створений у листопаді 1997 року для розширення пропускної здатності газотранспортної системи України та збільшення обсягів транзиту російського природного газу до Туреччини і країн Балканського регіону. Компанія реалізує проект із нарощування потужності магістрального газопроводу Ананьєв–Тирасполь–Ізмаїл, який проходить територією Одеської області та Молдови.

 

25.07.2017