Місто хоче стати власником палацу Потоцьких.

 

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що пам’ятка архітектури палац Потоцьких має бути передана на баланс міста, а не якійсь громадській організації чи благодійному фонду.

 

Про це Руслан Марцінків повідомив на своїй сторінці у мережі Facebook.

 

Наразі палац Потоцьких належить бізнесменові Олегу Бахматюку, який раніше говорив, що готовий передати пам’ятку місту за символічні гроші.

 

«Мав попередню бесіду з власником палацу Потоцьких. Моя позиція конкретна: передати його тільки у власність громади. Не може йти мова про жодні громадські організації та благодійні фонди. Тому дав доручення департаменту правової політики підготувати відповідне рішення на наступну сесію міської ради.

 

Треба докласти максимальних зусиль, аби палац передали у власність громади Івано-Франківська. Ми можемо вдихнути нове життя у стару резиденцію Потоцьких. І він стане однією з головних туристичних принад Івано-Франківська», – сказав міський голова.

 

Палац Потоцьких – пам’ятка архітектури XVII століття у центрі Івано-Франківська. 2005 року комплекс передали у приватні руки, відтоді територія стоїть пусткою. У 2013 році вдалося відреставрувати старовинну браму, а ще за кілька років волонтери провели першу толоку. Торік територія палацу стала однією із локацій під час мистецького фестивалю «Порто Франко GogolFest», а цьогоріч франківців допустили до однієї зі споруд комплексу – колишнього хірургічного корпусу.

 

Ще в 2015 році було створено благодійний фонд «Комплекс палацу Станіслава Потоцького з брамами», який очолив директор Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський. Серед співзасновників фонду є керівник ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович та архітектор Володимир Гайдар, пише видання Побудовано.

 

Останній заявляв, що після цьогорічного фестивалю «Порто Франко» організація розпочне перемовини із власником комплексу, аби передати на благодійний фонд хоча би хірургічний корпус. Мовляв, це дозволить залучити міжнародні гранти та інвесторів, які працюють із громадськими об’єднаннями. Саму ж будівлю планують використовувати лише у мистецькому плані.

 

Раніше Руслан Марцінків заявляв, що місто також претендує на локомотиворемонтний завод і летовище.

25.07.2017