Лідери "нормандської четвірки" заслухали доповідь ОБСЄ про недотримання домовленостей.

 

Президент України Петро Порошенко відбув телефонну розмову у "нормандському форматі" з президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Росії Владіміром Путіним. Особливістю понеділкового сеансу перемовин було те, що лідери заслухали доповідь голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурула Апакана та його заступника Александра Хуґа.

 

Про це повідомляє прес-служба голови Української дежави.

 

Президент України назвав останні дні липня одними з найкривавіших у 2017 році і закликав Росію негайно припинити агресивні дії й постачання зброї на окуповані території.

 

Співрозмовники відзначили важливість повного припинення вогню, виведення важкого озброєння й проведення розведення сил з цілодобовим моніторингом ситуації СММ ОБСЄ.

 

Петро Порошенко наголосив на важливості введення на Донбас миротворчої місії ООН.

 

Голова Української держави вчергове наголосив, що російська сторона блокує звільнення заручників: Україна наполягає на негайному звільненні всіх заручників, у тому числі тих, кого незаконно утримують на території Росії, зокрема Олега Сенцова та Романа Сущенка.

 

Президент Франції й канцлер Німеччини наголосили на неприпустимості будь-яких заяв, що підривають територіальну цілісність України, зокрема щодо створення так званої "Малоросії".

 

Під час двогодинної розмови домовилися узгодити остаточні кроки щодо безпеки та продовжити роботу над дорожньою картою імплементації мінських домовленостей. З цією метою в другій половині серпня має відбутися зустріч зовнішньополітичних радників глав держав "нормандського формату".

 

24.07.2017