Під Сеймом РП вже кілька днів поспіль тривають багатотисячні протести.

 

Їхні учасники виступають проти впровадження ініційованої урядовою партією «Право і Справедливість» судової реформи.

 

 

Протестні акції поляків відбулися також в інших польських містах, а також у багатьох європейських столицях. Зокрема, в четвер, 20 липня, на вулиці Варшави вийшло близько 50 тисяч протестувальників. Це відбулося після того, як депутати Сейму проголосували за суперечливий закон, вилучивши з нього всі поправки, запропоновані опозицією.

 

Критики реформи судової системи, зокрема представники опозиційної партії «Громадянська платформа», переконані, що вона поховає принцип поділу влади і підірве демократію в Польщі. Адже вона передбачає реорганізацію Верховного суду, під час якої мають бути відправлені до демісії його голови і всі судді. Залишаться на посадах лише ті, чиї кандидатури схвалить міністерство юстиції. Документ також наділяє міністерство одноосібним правом призначати всіх високопоставлених суддів. Голова «Громадянської платформим» Гжегож Схетина назвав день голосування «чорним днем ​​для Польщі».

 

Проводячи акцію біля президентського палацу, протестувальники вимагали від глави держави Анджея Дуди накласти вето на котроверсійний законопроект, який фактично переводить Верховний суд під контроль міністерства юстиції.

 

Наразі схвалений Сеймом пакет законів судової реформи перебуває на обговоренні в Сенаті – повідомило Polskie Radio. Уночі на п’ятницю, 21 липня, профільна сенатська комісія схвалила документи без поправок.

 

Напередодні ухвалення реформи Європейська комісія пригрозила Польщі серйозними наслідками, якщо закони про судову реформу в їхньому нинішньому вигляді набудуть чинності. Зокрема, віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що Брюссель може розпочати проти Варшави процедуру за статтею 7 Лісабонського договору ЄУ, яка передбачає санкції аж до позбавлення країни-порушниці права голосу в Європейській раді. Нарада щодо можливості застосування цієї процедури відбудеться в Єврокомісії вже наприкінці липня.

21.07.2017