Україна не купує російського газу вже 600 днів.

 

Україна не купує російського газу вже 600 діб.

 

Про це свідчить лічильник, встановлений на сторінці компанії "Укртрансгаз" у рубриці still alive (досі живі). 

 

 

Останні краплі палива, законтрактовані Україною у рамках так званого "зимового пакета", зайшли в нашу "трубу" наприкінці листопада 2015 року.

 

25 листопада 2015 року голова правління "Газпрому" Алєксєй Міллєр заявив, що російська компанія припиняє постачати газ "Нафтогазу", позаяк закінчилася передоплата, а нових платежів не надходило. "Заявки на постачання газу від "Нафтогазу України" немає. Таким чином, постачання припиняються до надходження від української компанії нових платежів", – сказав Міллєр.

 

У відповідь Кабінет Міністрів України розпорядився не відновлювати закупівлі. "Уряд ухвалив рішення доручити "Нафтогазу" припинити закупівлю російського газу. Це не вони нам не постачають газу, це ми в них не купуємо. І зроблено це з огляду на те, що цінові пропозиції, які надходять від наших європейських партнерів, набагато кращі, ніж від нашого північного сусіда", – заявив тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

 

Звідтоді Україна купує газ лише на європейському ринку.

 

Так, якщо у 2015 році Україна купила за кордоном 16,4 млрд куб. м газу – 6,1 млрд із Росії ("зимові пакети" двох сезонів) й 10,3 млрд із Європи, то у 2016 році Україна імпортувала 11,1 млрд куб. м газу – і лише з європейських ринків.

 

Як писав Z, "Нафтогаз" розглядає варіант відновлення закупівель газу у Росії цього сезону. Після рішення Стокгольмського арбітражу змінилася формула обрахунку ціни на російський газ для України, відтак він стане дешевшим, аніж європейський.

 

"Формула кардинально змінена. Вона буде і є вже зараз не тільки меншою за ту ціну, яку від нас вимагає "Газпром". Але вона і є меншою, ніж та ціна, котру зараз Україна сплачує за газ, який ми купуємо з європейського напрямку. Тобто з усіх можливих цін газу на українському ринку та формула, яку отримали ми, зараз є найменшою", – заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

 

Утім, українські експерти закликають владу продовжити практику минулих сезонів і закуповувати газ лише на європейських ринках. "Російська агресія триває – я проти повернення до практики закупівлі російського газу, – сказав у коментарі Z директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. – Цього не варто робити, і – найважливіше – такої потреби немає. Коли заберуться геть із окупованих територій, тоді можна розглянути питання про закупівлю російського газу. А до того часу нема сенсу навіть розглядати цю опцію". 

 

19.07.2017