Трамп і Путін зустрічалися в Гамбурзі на марґінесі саміту G20 двічі.

Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на неназваного представника Білого дому.

 

 

Цю інформацію в середу, 19 липня, підтвердили прес-секретар Білого дому Шон Спайсер і  заступник помічника президента США з національної безпеки Майкл Антон. Проте в адміністрації президента США зауважили, що мова йде про «коротку бесіду», яку аж ніяк не можна назвати другою повноцінною зустріччю. Про її зміст в адміністрації президента говорити відмовилися.

 

Утім, як з’ясували американські ЗМІ, розмова була не такою вже й короткою – вона тривала приблизно годину. Зустріч відбулася ввечері 7 липня під час офіційної вечері в будівлі Ельбської філармонії. Дональд Трамп тоді полишив своє місце поруч з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе і пересів до Володимира Путіна. 

 

Експерти вказали на те, що розмова з американського боку відбувалася з порушенням протоколу нацбезпеки, оскільки в ній брав участь лише перекладач російського президента. А перекладач, котрий на той момент супроводжував президента США, не володів російською.

 

Багато ЗМІ закинули Білому дому, що той зумисно не повідомив жодним словом про американсько-російську розмову в Ельбській філармонії. А голова комітету із зовнішньої політики Конгресу США демократ Еліот Енджел заявив, що невідомий раніше факт неформальної розмови Трампа з Путіним – привід для тривоги. «Що там обговорювалося крім того, про що вже говорили під час першої, двогодинної бесіди? Чому там не було представника ще якої-небудь країни або хоча б американського перекладача? І чому Білий дім зробив таємницю з цієї розмови?» – такі питання поставив Енджел, звертаючись до Трампа.

 

Трамп же у своїй традиційній манері відповів через  Twitter: «Брехливі новини про секретну зустріч з Путіним на G20 – це хвороба. Всі лідери G20 і їхні подружжя були запрошені канцлером Німеччини. Преса знала!».

19.07.2017