Офіційний Київ трактує "малороські" заяви Захарченка як підготовку РФ до аґресії.

 

Президент України Петро Порошенко заявив про те, що бздури ватажка екстремістського руху "ДНР" Олександра Захарченка щодо формування нової "республіки" – "Малоросії" – як спадкоємиці України насправді походять із Кремля. Голова держави певен, що цей російський прожект зазнає такого ж фіаско, як і "Новоросія". 

 

Про це Порошенко заявив у коментарі журналістам під час перебування у Грузії, інформує прес-служба АП.

 

"Від початку воєнної агресії проти моєї нації метою РФ було поділити Україну на частини. Проект "Новоросії" включав 9 регіонів України. Цей проект повністю зазнав краху", – зазначив Президент.

 

Президент наголосив, що військові сили України зупинили російську аґресію на лінії зіткнення. 

 

"Ви маєте розуміти, що Захарченко, Плотницький – це не політичні фігури, це маріонеткове шоу, яке транслює меседжі, отримані з Росії", – підкреслив голова держави.

 

"Три роки весь світ не карає, а мотивує Росію сісти за стіл переговорів. Росія намагається шантажувати небезпечним визнанням незалежності так званих донецьких та луганських республік за абхазьким сценарієм. Але чи народ окупованої Абхазії дійсно щасливий? На мою думку, там гуманітарна катастрофа", – зазначив Президент, проводячи паралелі з грузинським досвідом.

 

Порошенко вважає, що єдиний вихід із конфлікту – це імплементація мінських домовленостей, вивід російських військ та артилерії. "Ми сподіваємось на реінтеграцію Донбасу та Криму і відновлення українського суверенітету над цими територіями", – підсумував Президент.

 

Із головою держави солідарний і міністр закордонних справ Павло Клімкін: Росія грає в "абхазький сценарій". "Кремлівські ляльководи зі своїми донбаськими маріонетками влаштували черговий балаган, витягнувши з нафталіну Малоросію... Якраз коли делегація України в Грузії, Кремль намагається розіграти абхазький сценарій на Донбасі. Ми з партнерами не дамо цього зробити", – написав Клімкін на своїй сторінці у Тwitter.

 

Секретар РНБО Олександр Турчинов певен: заяви Захарченка походять із Москви.

 

"Ця збочена маячня, яка була написана в Кремлі та озвучена рядженими клоунами на кшталт Захарченка, свідчить про бажання московських «стратегів» знову відновити просування воєнної агресії на захід, втягуючи в криваві жорна нові регіони України", – зазначив секретар РНБО, згідно з повідомленням відомчої прес-служби.

 

"Доля кремлівського плану «Малоросія-17» буде аналогічною «Новоросії-14», або будь-якій іншій «Дебілоросії» путінського формату", – обурився Турчинов. 

 

Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко пригрозив: "Український народ поховав "новоро$$ію", похоронить і "малоро$$ію". "Хворі фантазії російських маріонеток завжди зникають, як мара. Територіальний суверенітет України буде відновлено. Беззаперечно!" – написав Муженко на своїй сторінці у Facebook.

 

Представник України у складі тристоронньої контактної групи Євген Марчук пообіцяв, що завтрашнє засідання безпекової підгрупи розпочнеться з обговорення просторікувань Захарченка, а також не відкидає, що на тому й завершиться. 

 

"Така заява Захарченка на завтра взагалі блокує переговорний процес, тому що завтра, яким би не був порядок денний, ми почнемо обговорення з цієї заяви Захарченка. Тому що, якщо є така заява, то це означає, що нема про що далі говорити", – пояснив Марчук, згідно з "Укрінформом".

 

Євген Кирилович певен, що заява Захарченка скоординована з Росією. "Я очікую якихось ходів російської сторони щодо блокування мінського процесу", – додав він.

 

Іще один парламентар, Ольга Айвазовська, додала на своїй сторінці у Facebook: "Не цим людям [випадає] давати оцінку Україні, адже їхні соціальні ліфти були засновані на єдиному завданні: підрив спроможності, зміна курсу, знищення нашої держави. Цей дискурс може бути актуальним лише в контексті російського наративу про внутрішній конфлікт, тому його підтримка в інформаційних потоках в серйозному руслі лише сприятиме цій меті".

 

Вона водночас закликала не трактувати подібні заяви наповажно. "Це сучасні герострати (грецький персонаж, який спалив храм Артеміди, щоб залишитись в історії), яких карати варто не лише в спосіб, передбачений законодавством України, а і через забуття", – додала Айвазовська.

 

18.07.2017