Італійський суд допитав бійця Нацгвардії, підозрюваного у загибелі журналістів.

 

Італійський суд у місті Павія, реґіон Ломбарія, відбув попередній допит українського військовослужбовця з Національної гвардії Віталія Марківа, підозрюваного італійським правосуддям у причетності до вбивства журналіста Андреа Рокеллі та його напарника Андрія Миронова у травні 2014 року під Слов'янськом. 

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Консул України не був присутнім на попередньому допиті через судовий реґламент, але зустрівся з підозрюваним та адвокатом після суду для уточнення лінії захисту, зазначив директор департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев.

 

"Суд не розглядав справи по суті, отже, відповідно до регламенту, консул України не був присутнім у судовій залі... У ході зустрічі було уточнено деякі аспекти лінії захисту Віталія Марківа", – поінформував Погорельцев. 

 

BBC Україна зазначає, що допит тривав шість годин і був деталізованим. 

 

Під час попередніх засідань підозрюваний скористався правом на мовчання через зміну адвоката. Тепер військового захищає відомий на Апеннінах правник Раффаеле делла Валле.

 

Сторона захисту, яка наполягає на невинуватості Марківа, надала свої пояснення та отримані з України документи. По-перше, твердить захисник, Марків на той час був не командувачем, а солдатом Нацгвардії, отже, не міг віддавати наказів. По-друге, його батальйон не мав на озброєнні мінометів – а саме з цієї зброї, за версією слідства, обстрілювали журналістів.

 

Крім того, наголошує Раффаеле делла Валле, з позиції, де перебував Марків, той навіть не міг бачити підніжжя гори, де загинули журналісти. Саме через це сторона захисту особливо наполягає на виїзді на місце події, на гору Карачун поблизу Слов'янська, на той час окупованого.

 

"Тільки там можна зрозуміти всю складність справи, – заявив адвокат. – Йдеться ж не про рівний стадіон діаметром 100 метрів, а про гору окружністю в кілька кілометрів, відстані там є значними. Я попросив також, щоб були заслухані бойові товариші Марківа, які були поряд з ним і можуть розповісти про обставини".

 

Водночас сторона обвинувачення стверджує, що Марків на той час був командувачем підрозділу і що він та інші особи "знали, що йдеться про журналістів, й саме у них і цілилися".

 

Згідно з інформацією італійської преси, обвинувачення говорить про велику кількість – до 30 – мінометних ударів, а також про "значний проміжок часу, протягом якого вони були завдані".

 

Долучені до справи й фотографії, зроблені Андреа Роккеллі в день загибелі.

 

Свідками обвинувачення є французький журналіст Вільям Роглон, котрий вцілів під час того обстрілу, та два італійських журналісти, які нібито спілкувалися з Марківим телефоном.

 

У наступні 10 днів суддя має ухвалити рішення: або дозволити виїзд на місце події, або ж оголосити фазу розслідування закритою і розпочати власне процес.

 

Віталій Марків має громадянство як України, так і Італії. Позаяк італійські закони не відкидають подвійного громадянства, то ув'язнений може користуватися консульською підтримкою з українського боку. Марківа затримали 2 липня в італійському аеропорту. У Нацгвардії повідомляли, що він поїхав до Італії під час відпустки.

 

18.07.2017