Мінґареллі заявив, що позиція Унії щодо антикорупційних судів не змінилася.

 

Голова Представництва ЄС в Україні Г'ю Мінґареллі заявив, що позиція Унії щодо потреби боротися з корупцією та механізму антикорупційного судочинства є незмінною.

 

Про це він заявив у понеділок на зустрічі з групою народних депутатів і представниками громадянського суспільства, скликаній для обговорення результатів саміту ЄС-Україна, що відбувся минулого тижня, інформує прес-служба представництва. 

 

"ЄС уважно слідкував за процесом створення належних судових інструментів для судового розгляду корупційних правопорушень, відповідно до закону України про судоустрій та статус суддів, що його ухвалили минулого року. Ми й далі наголошуємо на потребі створення незалежного, ефективного судового органу з необхідними повноваженнями та необхідними ресурсами для боротьби проти корупції. Ми закликаємо до прозорого та незалежного процесу створення цього органу та відбору спеціалізованих суддів", – заявив дипломат. 

 

Народний депутат Світлана Заліщук, котра брала участь у зустрічі, висновує, що ЄС продовжує вимагати саме дієвої та незалежної структури для антикорупційного судочинства.

 

"Насправді створення окремого антикорупційного суду чи наклеювання таблички "антикорупційний суддя" на певні кабінети – це не просто дві різні політичні позиції. Це два різних бачення, якою дорогою має йти країна. І я рада була почути, що Європейський Союз не змінював своєї позиції щодо якнайшвидшого створення незалежної повноцінної антикорупційної судової установи", – прокоментувала Заліщук на своїй сторінці у Facebook.

 

Група народних депутатів переконувала Мінґареллі, що формування антикорупційної судової палати замість створення окремого суду – помилкове. "Ми наголосили, що аргумент "палати – швидше" – це просто маніпуляція. Законопроект, який ми зареєстрували з Єгором Соболєвим, Оксаною Сироїд, Сергієм Лещенком, Мустафою Найємом та Іваном Крульком, з лютого залишився недоторканим у профільному комітеті", – зазначила Заліщук.

 

Нагадаємо, минулого тижня на прес-конференції після саміту "Україна-ЄС" президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Унія більше не наполягає на створення антикорупційного суду.

 

18.07.2017