Бойовики досі не дали ОБСЄ повного доступу до Дебальцевого.

 

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявляє, що можливості місії для спостереження в окупованому Дебальцевому обмежені.

 

Про це він сказав на брифінгу під час скайп-увімкнення з Дебальцевого в Українському кризовому центрі, як інформує аґенція УНІАН.

 

Зокрема, Хуга попрохали прокоментувати повідомлення в різних ЗМІ, що на залізничну станцію в Дебальцеве з Росії приходять ешелони з боєприпасами та озброєнням на підтримку бойовиків.

 

"У нас є частковий доступ до певних залізничних споруд у Дебальцевому, включаючи залізничну станцію, яка розташована у декількох метрах від передової патрульної бази, з якої я сьогодні проводжу брифінг. Ми також здійснюємо будь-де моніторинг уздовж залізничного полотна, як тільки нам це дозволяє доступ. Ми часто зіштовхуємося із обмеженнями у цьому районі, щоби проводити спостереження", – заявив Хуг.

 

При цім він додав: усе, що місія фіксує і чує, вона відображає у звітах, доступних широкому загалу. Також він сказав, що місія не робить висновків з того, що бачить, а звітує про побачене.

 

Окрім того, представник СММ сказав, що місія продовжить спостерігати за становищем у Дебальцевому в тому випадку, якщо їй дозволятимуть це робити, і зокрема вздовж залізничних колій.

 

Хуг також констатував, що число загиблих у боях за Дебальцеве у лютому 2015 року досі невідоме.

 

"Починаючи з грудня 2015 року, СММ присутня тут на постійній основі. Бойові дії на Дебальцівському напрямку відбувалися якраз в той час, коли обговорювали "Комплекс заходів із виконання мінських угод", і бойові дії продовжилися навіть після того, як комплекс було підписано. Події, які відбулися у місті та довкола нього майже два з половиною роки тому, є наймасовішими порушеннями мінських угод. Ті події продемонстрували абсолютне нехтування узгодженими заходами, розробленими для стабілізації режиму припинення вогню. Вони є необґрунтованим нехтуванням узгоджених правил", – заявив Хуг.

 

17.07.2017