Україна та Молдова запровадили спільний прикордонний контроль у Кучургані.

 

Україна та Молдова запровадили спільний прикордонний контроль у пункті пропуску "Кучурган-Первомайськ".

 

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 

"Започатковуємо спільний прикордонний контроль з Молдовою за участю ЄС у ПП "Кучурган-Первомайськ". Ще один крок до управління кордонами за стандартами ЄС", – написав Клімкін на своїй сторінці у Тwitter.

 

Спільний КПП "Кучурган-Первомайськ" відкрили на підставі міжурядової угоди, нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна". Відкриття пункту підтримує Євросоюз у рамках політики сусідства з модернізації інтегрованого менеджменту кордонів. Контроль здійснюватимуть на українській території, на КПП "Кучурган", що межує з придністровським пунктом пропуску "Первомайськ".

 

На першому етапі, який триватиме близько півроку, співробітники митної служби та прикордонної поліції Молдови спільно з українськими партнерами контролюватимуть лише операції з експорту товарів із придністровського реґіону. Співробітники прикордонної поліції здійснюватимуть моніторинг транспортних засобів і людей, реєструватимуть іноземних громадян, які в'їжджають або виїжджають, і надаватимуть зацікавленим особам інформацію про національне законодавство у сфері міграції.

 

На другому етапі розпочнеться спільний контроль за пересуванням товарів – і на експорт, і на імпорт, а також транспортних засобів і фізичних осіб. При цім на економічних аґентів і фізичних осіб придністровського реґіону не накладатимуть обмежень або заборон, які можуть змінити чинні процедури переходу кордону.

 

Президент України Петро Порошенко під час урочистостей доручив профільним відомствам зайнятися поширенням місії ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) у кількох пунктах перетину кордону "для забезпечення прозорості та ефективної боротьби з контрабандою та корупцією".

 

Він також запевнив, що українська частина спільної комісії з демаркації придністровської ділянки українсько-молдовського кордону невідкладно розпочне виконання роботи.

 

Порошенко нагадав, що процес демаркації було розпочато ще в 2009 році і наразі Україна та Молдова перебувають на завершальному етапі. "Ми домовилися, що ми зробимо все, щоб завершити це в найкоротші терміни", – наголосив Президент.

 

З його слів, буде продовжено спільну роботу з облаштування прикордонної інфраструктури, зокрема за співпраці з партнерами з Євросоюзу для створення комфортніших умов перетину кордону.

 

Крім того, Порошенко повідомив, що в найближчих планах – відкриття автомобільного руху через міст Бронниця-Унгурь між Україною та Молдовою. 

 

17.07.2017