Більшість українців підтримує проголошення Донбасу окупованою територією.

 

Майже три чверті населення України, як і рік тому, вважає, що для досягнення миру на Донбасі можна йти на компроміси, однак лише 17,9% згодні на будь-які поступки, а 52,4% вважають, що компроміс може стосуватися лише окремих питань. При цім 17,7% вважають, що мир на Донбасі може настати лише з позиції сили – коли одна зі сторін переможе.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провели Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Центр Разумкова.

 

При цім готовність до компромісів знижується зі збільшенням віддаленості від воєнних дій. Так, готовність йти на будь-які компроміси задля миру демонструє кожен четвертий на сході, натомість на заході України – лише кожен десятий.

 

Найдієвішим способом встановлення миру на Донбасі українці вважають міжнародний тиск на Росію. Так, відповідаючи на питання про те, до яких рішень слід вдатися для припинення війни, 38,1% каже – змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення  міжнародних санкцій, тиск міжнародних структур). Вельми виразна частка – 28% – вважає, що до встановлення миру може спричинитися успішна відбудова територій Донбасу, контрольованих державою.

 

При цім 13,5% вважають: відновити контроль можна лише силою. А 11% – пропонують припинити фінансування територій, захоплених бойовиками рухів "ДНР" і "ЛНР" (пенсії, зарплати тощо).

 

11,8% українців підтримують запровадження "особливого статусу" для Донбасу "в межах України", 11,7% виступають за проведення виборів на окупованих територіях, 4,9% годяться на російську мову як другу державну, а 4,6% – сприйняли би федералізацію.

 

8,8% прагнуть відокремлення окупованих територій Донбасу від України.

 

Українці здебільшого підтримують рішення РНБО про блокаду торгівлі з територіями, захопленими бойовиками "ДНР" та "ЛНР": "за" –  47% опитаних, проти – 36,9%. Найвища підтримка блокади –  на заході (65,9%). Найменша – навіть не на сході (37,7%), а на півдні країни (30%).

 

Більшість населення підтримує пропозицію законодавчо визнати непідконтрольні території Донецької та Луганської областей окупованими: 54,6% – "за", 22,3% – "проти".

 

Опитування проводили між 9 та 13 червня. Соціологи опитали 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей.

 

17.07.2017