МВФ зняв вимогу про ринок землі.

 

Міжнародний валютний фонд погодився визнати необов'язковим прийняття земельної реформи для отримання наступного траншу Україною у вересні.

 

Про це повідомляє аґенція "Українські новини".

 

Про зняття вимоги, зокрема, йшлося під час переговорів Президента України Петра Порошенка з директором-розпорядником МВФ Крістін Лаґард.

 

Українська сторона агрументувала: земельна реформа, котра передбачає дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення, викликала серйозні розбіжності в суспільстві і в парламенті, через що її прийняття найближчим часом видається практично нереальним.

 

Міжнародний валютний фонд, виділивши Україні в квітні поточного року четвертий транш кредиту в $1 млрд, затвердив доволі широкий перелік умов для продовження фінансування. Велика його частина складалася зі "структурних маяків", які не були виконані до квітня. Наступний транш Україна планувала отримати в червні-липні, але все-таки не встигла забезпечити виконання зобов'язань. Пенсійна та земельна реформи не були прийняті, приватизації не розпочато, питання про створення антикорупційних судів не вирішене. Українська сторона, відтак, звернулась до МВФ із проханням переглянути умови меморандуму про співпрацю, щоби п'ятий транш кредиту, який може сягнути $1,9 млрд, був отриманий у вересні.

 

Переговори почалися в травні, а останні раунди пройшли наприкінці червня-початку липня.

 

Водночас, фонд не погодився пом'якшити умови щодо пенсійної реформи. Українська сторона ще навесні сподівалася на те, що кредитор задовольниться ухваленням законопроекту в першому читанні. Однак позиція МВФ в цьому питанні виявилася принциповою. "Без прийняття закону про пенсійну реформу в цілому МВФ наступного траншу не дасть", – заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

 

Зміни до пенсійного законодавства Верховна Рада схвалила в останній день роботи перед літніми канікулами – 13 липня. Вже на початку наступної сесії, яку відкриють 5 вересня, парламент муситиме прийняти пенсійну реформу в цілому. 

 

Зате МВФ погодився замінити умову щодо створення антикорупційних судів спеціальними палатами при діючих судах. Такий варіант підтримує і Європейський Союз.

 

Певне коригування, згідно з даними "Українських новин", відбудеться і за термінами приватизації. Якщо за останньою версією меморандуму приватизація мала початися з червня продажем Одеського припортового заводу, то, згідно з останніми домовленостями, приватизація ОПЗ, а згодом "Укрспирту", "Центренерго" і "Турбоатому" має початися з вересня.

 

17.07.2017