Пристайко: Нашу пропозицію щодо ПДЧ недобре інтерпретували.

 

Керівник місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що очільники держави оголосили пропозицію почати діалог стосовно Плану дій щодо членства на засіданні комісії Україна-НАТО, а країни-члени Альянсу почули цю пропозицію – хоча й не давали згоди на ПДЧ.

 

Про це Пристайко сказав у інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

 

"Сталася не зовсім точна інтерпретація нашої пропозиції. Я був у кімнаті і чув, що Президент звернувся з офіційною пропозицією почати діалог про надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Представники Альянсу у відповідь сказали, що вони почули цю пропозицію. Про згоду НАТО надати Україні ПДЧ не йшлося", – заявив Пристайко.

 

Дипломат нагадав, що Україна порушила питання про ПДЧ не тепер, а ще десять років тому. А Віктор Янукович на посаді прем'єр-міністра отримав запрошення до Плану ще у 2006 році.

 

"Ми почали проводити консультації з Альянсом щодо ПДЧ ще до 2006 р., коли Альянс офіційно запросив нас почати роботу в рамках плану. ПДЧ – не тільки логічний крок України, а й обов'язковий маршрут для підготовки всіх нових і потенційних членів Альянсу. Ми втратили занадто багато часу, загрузнувши у внутрішньополітичному протистоянні. Нині питання в тому, як повернути втрачені позиції довіри партнерів, як зробити, щоб наступні кроки були максимально ефективними", – сказав пан Вадим.

 

Відповідаючи на питання про те, чи настирливі прохання України можуть віднадити низку країн, Пристайко зазначив: "Як говорять мої військові друзі, давайте не будемо падати до пострілу. Ми не перший день взаємодіємо з Альянсом і його членами. Це, зрештою, військово-політична організація, здатна чітко сформулювати, що й коли можливе. Є формати взаємодії, які нам цікаві на цьому етапі. План дій щодо членства в НАТО – серед них", – резюмував дипломат.

 

17.07.2017