Франція більше не наполягає на усуненні Башара Асада.

Про це заявив французький президент Емманюель Макрон у четвер, 13 липня, під час зустрічі з американським колегою Дональдом Трампом

 

 

Макрон повідомив про пошук нового підходу до Сирії, де головне завдання Франції та її міжнародних партнерів полягало б у перемозі над тероризмом. При цьому він заявив, що усунення президента Сирії Башара Асада з його посади більше не є умовою для політично стійкого рішення сирійського конфлікту.

 

«Ми дійсно змінили французьку доктрину щодо сирійського питання для того, щоб домогтися результатів і тісніше працювати з нашими партнерами, особливо зі США. Необхідно знайти довгострокове рішення сирійського питання, а тому в цьому контексті відхід Башара з посади президента більше не є умовою Франції для проведення перемовин. Для того, щоби забезпечити політично стабільне майбутнє для цієї країни, необхідні дипломатичні зусилля і участь у діалозі як представників Асада, так і опозиції. Наша головна мета – викорінення терористів, всіх терористичних угруповань, до кого б вони не належали», – процитувало слова Макрона французьке видання Le Monde.

 

Водночас Макрон наголосив, що розділяє розуміння «червоної лінії» зі США щодо використання хімічної зброї в ході сирійського конфлікту. Крім того, Париж наполягає на створенні гуманітарних коридорів у країні.

 

Водночас французький президент заявив про необхідність збереження прямого діалогу з російським лідером Володимиром Путіним, незважаючи на численні розбіжності. При цьому Макрон вказав на різницю в двосторонніх відносинах із Вашингтоном і Москвою.

 

Трамп, своєю чергою, вказав на деякі розбіжності з Макроном, які, за його словами, «не зруйнують дружби двох країн». Зокрема, лідерам так і не вдалося домовитися щодо питань боротьби зі зміною клімату. Втім, Трамп допустив ймовірність зміни своєї позиції.

14.07.2017