Парламент схвалив закон про Конституційний суд.

 

Верховна Рада ухвалила закон "Про Конституційний Суд України" (№6427-д).

 

Як передає УНІАН, за прийняття закону проголосувало 245 народних депутатів.

 

Законом передбачено, що до складу Конституційного суду входять 18 суддів. Президент України, Верховна Рада України та З'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного суду згідно з рішенням спеціально створених конкурсних комісій.

 

У складі суду діятимуть велика палата, два сенати та шість колегій.

 

Велика палата діє у складі всіх суддів Конституційного суду і розглядатиме проекти щодо змін до Конституції. Сенат розглядатиме питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України (їх окремих положень) за конституційними скаргами. Законом передбачено нову форму звернення до КС – конституційну скаргу, котру може подати громадянин.

 

Коаліція організацій "Реанімаційний пакет реформ" висловила жаль з приводу прийняття закону в пропонованій редакції.

 

"Прийняли закон про ручний Конституційний Суд. Процедура призначення максимально паскудна – це буде КС президента", – прокоментував експерт "РПР" Вадим Міський.

 

"Нам важливо мати Конституційний суд із людей, які розуміють дух Конституції, які здатні захищати її. Кожен склад конституційного суду наступає на граблі політизації. І зараз, на рівні закону, знову дозволили політизацію КСУ. Комісія, яка мала б перевірити здатність захищати Конституцію, буде встановлювати відповідність формальним критеріям. І найгірше навіть не в залежності суддів від президента, а тому що їх передаватимуть "у спадок" і надалі", – обурився Міський.

 

Вельми промовистий факт: на підтримку проекту проголосувало 25 народних депутатів із фракції "Опозиційний блок" і 22 – із "Відродження".

 

13.07.2017