Російські посадовці обговорювали призначення соратників Трампа ще до того, як він оголосив про участь у виборах.

 

Після оприлюднення факту зацікавлення штабу Дональда Трампа можливістю отримати від Росії компромат на Гілларі Клінтон, слідчі, що ведуть справу втручання Росії в американські вибори, повернулися до вивчення розмов, зафіксованих спецслужбами США навесні 2015 року, в яких російські держпосадовці обговорюють кандидатури майбутніх соратників можливого президента Дональда Трампа, повідомляє The Wall Street Journal.

 

 

Ніби нічого дивного в цих розмовах немає — мотиви російських чиновників обговорювати осіб, які мають ділові інтереси в Росії, були б зрозумілі — якби не два моменти:

 

1) на той час навіть у США мало хто знав про можливість Трампового кандидування в президенти,

2) персонажі, обговорювані в перехоплених розмовах як майбутні американські посадовці, нині дійсно є ("або були" — очевидно мається на увазі Майкл Флінн) посадовими особами в адміністрації американського президента.

 

Джерела газети повідомили, що в деяких випадках росіяни в підслуханих розмовах говорили про зустрічі за межами США за участю представників російського уряду з ключовими бізнес-партнерами та радниками Трампа.

 

Російських чиновників регулярно контролюють спецслужби США, і в 2015 році розвідка не надто звернула увагу на звіти про ці спостереження, вважаючи їх фоновим шумом. Однак, за словами одного колишнього офіцера, частота згадувань росіянами Трампа змусила задатися питанням: "Що відбувається?"

 

Спецслужби США згадали про них навесні 2016 року, коли їхні колеги в Європі передали попередження про підозру, що президентська кампанія Трампа фінансується з російських джерел.

 

Так само ці записи звернули на себе увагу слідчих, що ведуть справу втручання Росії в американські вибори. Але нові обставини породжують підозри про мотиви цих розмов і спонукають вивчити їх нині дуже прискіпливо.

 

Як випливає з мейлів, які опублікував у твіттері син президента США, той зацікавився пропозицією свого знайомого Роба Ґолдстоуна отримати російський компромат на Гілларі Клінтон, незважаючи на ремарку Ґолдстоуна, що ці документи — частина кампанії уряду Росії з метою допомогти Трампу перемогти на виборах.

 

Власне внаслідок цього листування 9 червня 2016 року була організована зустріч представників передвиборчого штабу Трампа (Трампа-сина, керівника штабу Пола Манафорта і зятя Трампа Джареда Кушнера) з російським адвокатом Наталією Весельницькою, яка мала бути кур'єром від російських держчиновників.

 

Сенатський комітет із розвідки висловив бажання допитати американських учасників зустрічі.

 

13.07.2017