Законопроект про реінтеґрацію Донбасу визнає ОРДЛО окупованою Росією територією.

 

Законопроект "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України", розроблений апаратом Ради національної безпеки та оборони на чолі з секретарем Олександром Турчиновим, проголошує, що Російська Федерація здійснює збройну агресію проти України й окупувала частину території Донбасу.

 

Про це повідомляє "Громадське".

 

"Російська Федерація здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території за допомогою збройних сил Російської Федерації", – йдеться у проекті.

 

У статті 1 проекту закону подано чітке визначення для тимчасово окупованих територій, а також перелік військових формувань, які контролюють цю територію.

 

"Сухопутна територія, у межах якої формування збройних сил Російської Федерації, незаконні збройні формування, що створені за сприяння Російської Федерації, підпорядковані, керовані, контрольовані та фінансовані нею, та окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють владу", – йдеться у статті.

 

Межі тимчасово окупованих територій визначає Міноборони України за поданням Генерального штабу Збройних сил.

 

У статті 4 описано мету державної політики з відновлення суверенітету (зокрема через звільнення території та відновлення конституційного ладу).

 

Державні органи мусять "вживати вичерпних заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування російської агресії".

 

Стаття 6 законопроекту наголошує: "Україна не несе відповідальності за протиправні дії РФ як держави-агресора та контрольованих нею незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької і Луганської областей".

 

У статті 7 зазначається, що Україна має невід’ємне право на самооборону, яке може бути реалізованим. Для цього можуть залучати Збройні сили України, СБУ, службу розвідки, Національну гвардію та інші сили.

 

Стаття 9 проголошує, що "Президент ухвалює рішення про застосування Збройних сил, інших військових формувань, для стримування та відсічі збройної агресії РФ…". Також Президент ухвалює рішення про воєнний стан.

 

Керівництво силами та засобами покладається на Об’єднаний оперативний штаб Збройних сил України. Начальника штабу призначає Президент за поданням начальника Генерального штабу.

 

Усі залучені до забезпечення національної безпеки в Луганській та Донецькій області підпорядковуються начальникові Об’єднаного оперативного штабу.

 

12.07.2017