Комітет захисту журналістів невдоволений ходом розслідування вбивства Шеремета.

 

Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists) вважає, що розслідування вбивства журналіста "Української правди" Павла Шеремета забуксувало.

 

У середу КЗЖ презентував у Києві звіт "Відмова від правосуддя: розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів", повідомляє "Українська правда".

 

Журналіст Крістофер Міллер, який писав звіт, зазначив: "Я почав роботу над звітом у січні, коли минуло вже понад 6 місяців відтоді, як Павла було вбито. Справа була заморожена. Мотиви не були підтверджені, велику кількість часу і зусиль витратили на розшук слідів злочину – і це не дало жодних ниточок. Натомість ознакам убивства дуже мало уваги приділили", – констатував він.

 

"Убивці, яких видно на камерах спостереження, коли вони підкладають бомбу, не були визначені, вже не кажучи про затримання. Лише завдяки зусиллям журналістів ми побачили їх на відео", – сказав Міллер. Він нагадав про те, що Служба безпеки України видалила відео з деяких камер спостереження, а слідчі органи заважали одні одним.

 

"Потенційні свідки і колеги Шеремета кажуть, що їх не викликали на ретельний допит. Сім’я Павла, друзі та журналісти, з якими я говорив, звинувачували владу в нездатності до роботи, недбалості і саботажі", – додав Міллер.  

 

"Що у нас зараз є, – це неповне розслідування, яке дало дуже мало результатів", – констатував він.

 

У звіті CPJ звертається до Президента України Петра Порошенка з закликом залучити достатні ресурси для притягнення до відповідальності винуватців убивства Павла Шеремета, "безкомпромісно засуджувати та вимагати розслідування всіх випадків погроз і проявів насильства проти журналістів в Україні".

 

Спілка закликає Адміністрацію президента вимагати регулярних звітів про хід слідства, а також розглянути можливість запрошення незалежних міжнародних слідчих.

 

Відомствам, які проводять розслідування вбивства Павла Шеремета – Генпрокуратурі, СБУ, МВС і Нацполіції, – комітет радить дослідити журналістську роботу Шеремета в Україні як потенційний мотив його вбивства. "Відновити слідство у справі про вбивство Шеремета шляхом перевірки ще невивчених версій, допитів свідків, які ще не спілкувалися зі слідчими, опитувань колег та аналізу його журналістської діяльності. Відслідкувати та затримати потенційних підозрюваних і ретельно перевірити результати будь-яких паралельних, незалежних розслідувань у справі про вбивство", – йдеться у рекомендаціях.

 

У звіті також міститься заклик до ЄС виступити із жорсткою заявою з приводу розслідування, закликаючи українську владу оперативно притягти всіх винуватців, зокрема організаторів цього злочину, до відповідальності.

 

На думку комітету, ця справа має стати своєрідним критерієм при оцінці прогресу реформ в Україні, котрі фінансує ЄС, зокрема реформ у сферах юстиції та верховенства права, боротьби з корупцією та посилення українських ЗМІ.

 

"Ми очікуємо більше, ніж ретельне розслідування, – ми очікуємо результату. Нечіткість, непрозорість справи Шеремета – це питання не лише свободи преси, а й питання закону", – резюмувала координатор програми КЗЖ у Європі та Азії Ніна Огнянова.

 

12.07.2017