Курт Волкер обговорив на Банковій способи пожвавлення "Мінська".

 

Адміністрація президента та спеціальний представник США з питань України Курт Волкер обговорили способи для пожвавлення виконання мінських домовленостей.

 

Про це повідомив заступник голови АП Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

"Відбулася зустріч і в Адміністрації президента. Ми окреслили наші спільні кроки, щоб надати новий імпульс «мінському процесу». Звичайно, ми говорили і про стратегію. Президент також мав коротку зустріч із Волкером, щоби заохотити його більш активно долучатися до мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Мені імпонує його абсолютна практичність, прагматичність і прагнення досягти конкретного результату", – прокоментував Єлісєєв.

 

Заступник голови АП також поінформував, що призначення Волкера на посаду підтримував і офіційний Київ. "Це довгоочікуване рішення, яке лобіювала й українська сторона в координації з партнерами по «нормандському формату»", – сказав Єлісєєв.

 

11 липня спецпредставник США Курт Волкер зустрівся з депутатами Верховної Ради і представниками української сторони в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи.

 

"Обмінялися думками щодо безпекової і гуманітарної ситуації на Донбасі, невиконання мінських угод, шляхів їх імплементації, в першу чергу ключових – безпекового і гуманітарного блоків, – прокоментувала заступник Голови ВР Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook. – Я розповіла про проблеми зі звільненням заручників, колеги зосередилися на залученні ВР до мирного процесу, говорили про нашу законотворчу роботу, спрямовану на підтримку громадян з окупованих територій".

 

Раніше Волкер обговорив з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом нинішню ситуацію на Донбасі, а також підходи до її врегулювання. "Мені імпонує рішучість і налаштованість Курта Волкера змінити status-quo в переговорному процесі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Переконаний, що спільно з нашими міжнародними партнерами ми зупинимо агресора та досягнемо миру на сході України!", – поділився керівник уряду.

 

Крім того, напередодні Курт Волкер мав зустріч із представником України у контактній групі Леонідом Кучмою. Екс-президент відзначив роль і активну позицію США у врегулюванні ситуації на Донбасі та подякував за позицію і підтримку територіальної цілісності й суверенітету України.

 

"Обидві сторони підкреслили, що стійке тривале припинення вогню і вирішення всього блоку питань з безпеки мінських угод є ключовим, без цього не може бути просування у вирішенні гуманітарних, політичних і соціальних питань", – повідомила речниця Кучми Дарка Оліфер.

 

12.07.2017