США дислокували в Литві зенітні ракетні комплекси Patriot.

Це відбулося в рамках розпочатих навчань НАТО Tobrug Legacy 2017, на котрих відпрацьовуватимуть міжнародну співпрацю в сфері протиповітряної оборони.

 

 

Навчання Північноатлантичного Альянсу Tobrug Legacy 2017 розпочалися в Шауляйському районі Литви у вівторок, 11 липня. У них задіяно приблизно 500 військовослужбовців і близько 30-ти систем ППО з Литви та ще трьох країн-членів НАТО – Польщі, Великої Британії та США. Про це повідомив інформаційний портал Delfi з покликом на Міністерство оборони Литви. 

 

Американські зенітно-ракетні комплекси Patriot, які використовують у цих навчаннях, залишаться на території Литви в рамках «зобов'язань США з гарантування безпеки Литви і готовності Пентагону відправити в регіон додаткові сили» – повідомило литовське військове відомство.

 

Навчання Північноатлантичного Альянсу, окрім як у Литві, одночасно проводять у Румунії та Чехії. Вони триватимуть до 22 липня. В ході навчань заплановано відпрацювання взаємодії наземних підрозділів ППО союзників.

 

Маневри проводять в умовах збереження напруженості у відносинах НАТО і Росії. На вересень на території Білорусі і в Калінінграді, на кордоні з Польщею і Литвою, заплановані безпрецедентні за масштабами спільні російсько-білоруські маневри.

11.07.2017