РНБО: Громадян Росії візьмуть на облік за місцем перебування.

 

Рада національної безпеки та оборони пропонує запровадити вимогу щодо обов’язкової реєстрації громадян Росії за місцем перебування на території Україні.

 

Про це повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов по завершенні понеділкового засідання Радбезу, інформує аґенція УНІАН.

 

Окрім того, для громадян Росії запроваджують механізм передоповіщення для перетину українського кордону.

 

 "Буде реалізована електронна система попередньої реєстрації для громадян Росії під час поїздок до України", – заявив Турчинов.

 

"І біометричні паспорти, і контроль на кордоні, і попереднє інформування, і контроль за перебуванням та пересуванням по території України – все це має відбутися згідно з єдиною програмою, яку має розробити Кабмін", – пояснив Турчинов.

 

Секретар Радбезу заявив, що біометричний контроль для іноземців на кордоні має запрацювати не пізніше 1 січня 2018 року.

 

"Запроваджується порядок перетину державного кордону – саме таке рішення прийняло РНБО, відповідні доручення отримали органи державної влади по перетину кордону нашої країни – по біометричних паспортах, а також обов’язкове зняття біометричних даних, це стосується в першу чергу відбитків пальців, це стосується громадян інших країн, крім держав, з якими Україна має відповідні угоди", – поінформував Олександр Валентинович. 

 

"Він має запрацювати не пізніше 1 січня наступного року, але у випадку готовності відповідних органів МВС – мається на увазі Прикордонна служба, Міграційна служба, МЗС – я не виключаю, що він запрацює ще до кінця цього року", – заявив Турчинов.

 

"Зрозуміло, що в першу чергу це стосуватиметься російських громадян. Це питання пов’язане із посиленням безпеки після терактів, які були нещодавно проведені, після тієї агресії, яка відчувається в межах гібридної війни, яку веде проти нас РФ, для того, щоби диверсанти, терористи, шпигуни тощо не мали можливості перетинати наш кордон із підставними документами або за іншими технологіями", – додав Турчинов.

 

11.07.2017