Столтенберг виступив у Верховній Раді.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок виступив у сесійній залі Верховної Ради.

 

Як повідомляє аґенція УНІАН, Столтенберг почав свій виступ із цитати Тараса Шевченка українською мовою. 

 

"Як великий український поет Тарас Шевченко написав: "Не однаково мені, як Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні її, окраденою, збудять, о, не однаково мені", – сказав генсек НАТО. 

 

Він додав: "НАТО також не однаково. От чому ми стоїмо з вашою країною з часу відновлення незалежності".

 

Столтенберг зауважив, що він є першим генеральним секретарем НАТО, який виступає перед українським парламентом. "Для мене велика честь виступити сьогодні перед Радою. Я перший генсек НАТО, який це робить. Як депутат парламенту вже 25 років, я повністю визнаю і розумію важливість парламентів у сучасних демократіях", – зазначив генсек альянсу.

 

Поважний гість висловив сподівання на те, що Україна розгорне політику реформ, зокрема шукатиме собі героїв не лише на фронті, а й у боротьбі з корупцією.

 

"Україна є суверенною державою. І вона має право обирати свої власні засоби забезпечення безпеки. Минулого місяця НАТО привітала Чорногорію як 29-го члена нашого Альянсу. Це свідчить, що двері НАТО залишаються відчиненими", – заявив Столтенберг під оплески депутатів.

 

"Дорога до членства в НАТО нелегка, – звернувся генеральний секретар НАТО. – Ті, хто прагне цього, повинні демонструвати цілеспрямованість та суттєві реформи. Але, врешті-решт, членство залежить від рішення 29-ти членів НАТО і від тих, хто бажає приєднатися, і стосується це їх самих. Ніхто сторонній не має права намагатися втручатися або ветувати цей процес", – сказав Столтенберг.

 

Він наголосив, що ті українці, які загинули, є справжніми українськими героями. За словами Столтенберга, тепер "настав час героїв, яких Україна потребує як ніколи раніше, не лише на полі бою, але прямо тут, у парламенті, уряді, бізнесі та громадянському суспільстві". Він зауважив, що Україні потрібні герої, щоби "боротися з корупцією в будь-якому місці та будь-якій формі, в якій вона існує".

 

"Тому, члени Верховної Ради, Україна потребує більше, ніж ефективні Збройні сили. Вона потребує міцних підзвітних демократичних інституцій. Вона потребує міцних підзвітних і демократичних лідерів. Україна потребує вас, щоб ви стали кращими, ніж ви є", – закликав Столтенберг.

 

10.07.2017