Україна й НАТО починають діалог про набуття Плану дій щодо членства.

 

Комісія Україна–НАТО погодила початок діалогу про подачу Україною заявки на отримання плану дій щодо членства в альянсі.

 

Про це заявив Президент України Петро Порошенко на підсумковій прес-конференції, повідомляє "Європейська правда".

 

Порошенко нагадав про схвалений нещодавно закон, який встановив метою України набуття повноцінного членства в альянсі. "Україна чітко визначила своє політичне та безпекове майбутнє", – зауважив він.

 

"Ми вважаємо за необхідне почати дискусію про запровадження плану дій щодо членства. Сьогодні ми обговорили це і наші пропозиції про початок дискусії були із задоволенням сприйняті НАТО", – наголосив голова держави.

 

З коментарів Порошенка випливає, що заявку на отримання ПДЧ Україна має намір подати у 2020 році: "У нас є чіткий план дій. Ми маємо план на три роки. Ми впевнені, що дискусія наблизить нас до подання відповідної заявки", – пообіцяв Петро Порошенко.

 

Президент окремо наголосив, що наразі Україна не відповідає критеріям членства, "бо 20 років нічого не робилося".

 

Як інформує прес-служба АП, на засіданні комісії Петро Порошенко заявив керівництву альянсу та представникам країн – членів Північноатлантичного договору про те, що Україна направду готується до заявки. Голова держави зазначив: це не означає, що офіційний Київ негайно подаватиме аплікацію: "Це означає, що нам треба вибудувати реальну програму реформ, програму нашої співпраці, активізувати наші зусилля для досягнення необхідних стандартів. І тут нам необхідна допомога і співпраця з нашими партнерами по НАТО".

 

Президент сказав, що Україна готова взятися до цього. "Ми реалізуємо мету цих реформ – досягнення повної відповідності критеріям членства... Реформування та посилення обороноздатності держави – це першочергове завдання для нашої взаємодії з НАТО на сучасному етапі", – зазначив голова держави.

 

10.07.2017